Kadına yönelik suçlara kıdem cezası

Kadına yönelik suçlara kıdem cezası

Nusaybin Belediyesi'nde kadına yönelik suçlarda kıdem cezası uygulanacak.

Nusaybin Belediyesi ile Tüm-Bel-Sen arasında 2011 yılı toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeye göre, kadına yönelik şiddet disiplin suçu olarak tanımlandı.

Erkek çalışanların metres, kuma, berdel, başlık, küçük yaşta kız çocuğu evlendirmesi, sendikanın toplu iş sözleşmesinden yararlandığı haklara göre disiplin suçu işlenmiş sayılacağından, kıdem ve dereceden men edileceği imza altına alındı.

Bunun yanında, yine erkek çalışanlar kadına yönelik fiziki, ekonomik, psikolojik, sözlü şiddet uyguladığında, sendikanın toplu iş sözleşmesinden yararlandığı haklardan men edileceği belirtiliyor. Ayrıca, disiplin suçu işleyenlerin maaşının yarısının, eşine vermek üzere maaşından kesileceğine karar verildi.

KADIN ÇALIŞANLARA 25 KASIM VE 8 MART'TA ÜCRETLİ İZİN

Taraflar arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde Nusaybin Belediyesi'nde çalışan kadınların 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ücretli izin verilecek.

KADINA YÖNELİK SUÇLAR

Toplu iş sözleşmesinde erkek çalışanların metres, kuma, berdel, başlık, küçük yaşta kız çocuğu evlendirme disiplin suçu işlenmiş sayılacağından, bunu yapan çalışanın kıdem ve dereceden men edileceği bildirildi.

Kadına yönelik yapılan suçlar yüz kızartıcı suç olarak değerlendirileceği karar altına alınırken, ayrıca kız çocuğunu okula göndermeyenlerin erkek çocuk için aldığı ücretlerin de kesileceği toplu iş sözleşmesi kapsamına alındı.

FARKLI VE YEREL DİLLERDE HİZMET

Nusaybin Belediyesi ve Tüm-Bel-Sen arasında yapılan toplu iş sözleşmesinin bir önemli maddesi de farklı ve yerelde kullanılan dillerde hizmete ilişkin. Buna göre, belediye çalışanlarının bulundukları yerleşim alanlarında halka daha iyi hizmet sunmak için etkin iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla, belediye çalışanlarına farklı ve yerel dillerin öğretilmesi için belediyenin gerekli önlemleri alması öngörüldü.

Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, toplu iş sözleşmesi imza töreninde yaptığı konuşmada, "Kadınların tüm haklarını savunmanız dileğiyle toplu iş sözleşmeniz hayırlı olsun." dedi.

Tüm-Bel-Sen Mardin Şubesi Örgütlenme Sekreteri Ahmet Akçakaya ise konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada, "Tüm-Bel-Sen aktif bir sendika olması bakımından emeğin, demokratik mücadelenin bir parçasıdır. 350 belediyede sözleşmelerini imzalayan sendikamız Mardin'in 32 belediyesinde örgütlüdür. Sendika olarak Nusaybin Belediyesi ile aramızdaki toplu iş sözleşmesini yenilemek için bir araya geldik. Yapılan görüşmeler neticesinde özellikle demokratik ilkeler benimsenerek günümüzde kadınlara yönelik şiddetin önüne geçmek ve kadınların her türlü haklarının korunması açısından önemli bir toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır." şeklinde konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :