Kadınlara özel taksiler

Kadınlara özel taksiler

Erkeklerin tacizlerinden yılan kadınların şikayetleri üzerine Mexico City’de kadınlara özel hizmet veren otobüslerden sonra şimdi de sadece kadınlara özgü pembe taksiler hizmete sunuldu.

Cemal Demir'in haberi

Meksika başkentinin toplu taşım sistemini kullanan kadınların çoğunun, erkeklerin taciz ve sarkıntılığına uğradığı şikayetinde bulunması farklı bir uygulamanın başlamasına neden olmuştu. 

Meksika’nın başkenti Mexico City Belediyesinin sosyalist belediye başkanı Marcelo Ebrard, Mexico City metrosunda sabah ve akşam günün yoğun saatlerinde metro trenlerinin vagonlarının üçte birine erkeklerin binmesini yasaklayarak bu vagonları ‘yalnızca kadın’ vagonları ilan etmişti. Metro sistemini banliyö tren sistemi ve otobüs idaresi de izleyerek kadınlaraözel toplu taşım araçları tahsis etmeye başladılar.

Bu uygulama bir çok şehir sakini tarafından kadınların güvenliği için yararlı bulunurken, bazı çevreler ise ‘kadın  - erkek eşitiliği yolunda ilerlemekten geri adım olup olmayacağını’ endişesini dile getiriyor.

Bu tartışma sürerken Mexico City daha ileri bir adım daha attı; Pembe taksiler. Yani sadece kadın taksicilerin(taxista) kullandığı ve sadece kadın müşteriler alan şehir içi taksiler. Puebla şehrinde başlayan uygulamaya Mexico Belediyesi şu ana kadar sıcak bakmıyordu. Ancak bir erkek müşterisi tarafından bıçaklanan ‘’taxista’’ Susana Sánchez’in 1998 yılından beri yürüttüğü mücadele sonunda şehir yetkilileri de artık farklı düşünüyor. Şehrin sosyalist belediyesi artık bu uygulamanın hem sürücü hem de yolcular için daha güvenli olacağını düşünüyor. Eylül ayından itibaren Mexico City caddelerine çıkacak ve kadın şoförlerin kullandığı pembe taksiler, normal taksilerle aynı ücrete ancak sadece kadın müşterilere hizmet verecek. Belediye şimdi, ilk izinleri alan kadın şoförleri, hem güvenlik hem de kadın hakları konusunda eğitiyor. 

(Haber 7)

Etiketler :