Kafes için düğmeye 7 ay önce basılmış

Kafes için düğmeye 7 ay önce basılmış

Azınlıklara yönelik suikast planları ve kaos ortamı yaratılarak ‘Hükümeti iktidardan’ düşürmeyi amaçladığı ve içinde üçü amiral 41 subayın isminin yer aldığı ‘Kafes Planı’na ilişkin belgenin 7 ay önce ele geçtiği öğrenildi.

Şifreli belgelerin 4 ay önce çözülerek soruşturmanın başlatıldığı ve operasyonun düğmesine de Kasım ayı başında basıldığı ortaya çıktı. Kafes Planını ortaya çıkaran süreç emekli Albay Mustafa Levent Göktaş’ın gözaltına alınmasıyla başladı ama plana ilişkin operasyonun 4 ay önce başladığı öğrenildi.

KAFES PLANI 25 NİSAN’DA ELE GEÇTİ

12 Ocak 2009’da Ergenekon soruşturması kapsamında Avukat Hüseyin Buzoğlu ve emekli Albay Mustafa Levent Göktaş gözaltına alındı. Avukat Buzoğlu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Göktaş ise tutuklandı. Şüphelilerden ele geçirilen krokilerle Poyrazköy cephaneliği ortaya çıkarıldı. 25 Nisan 2009’da Dnz. Yarbay Ercan Kireçtepe, Dnz. Binbaşı Emre Onat ve Emekli Binbaşı Levent Bektaş tutuklandı.

ŞİFRE TEMMUZ’DA ÇÖZÜLDÜ

28 Mayıs 2009’da da mektupta ismi geçen kişilerin ev ve iş yerlerinde arama yapıldı. Tutuklanan emekli Binbaşı Levent Bektaş’tan elde edildiği iddia edilen şifreli iki adet CD’nin çözümlenmesine çalışıldı. CD’lerden elde edilen bilgiler ışığında ise Ermeni cemaatlerine yönelik suikast ve bombalama planlarını barındıran “Kafes Eylem Planı” nIı çözüldü. Planlarda, 41 askerin isminin yer aldığı ‘kafes eylem planı’ asker listesi de ele geçti.

DÜĞMEYE KASIM AYINDA BASILDI

Kafes Eylem Planı’nda adı geçen askerlere ilişkin, inceleme ve teknik takip başlatıldı. Operasyonun düğmesineyse Kasım ayında basıldı. Kafes planına ilişkin iddialar ve bilgiler netleşince, bu belgeler Askeri Savcılıkla’ta paylaşıldı. Kafes planına ilişkin üçü amiral olmak üzere 41 askerin sorgusu yapıldı. Üç amiralin, iki albay ve bir yarbaya yönelik önceki gün yapılan tutuklamadan önce yapıldığı öğrenildi. İfade veren 41 kişiden

10 kişi tutuklanırken, 31 kişi serbest bırakıldı. 

TUTUKLANANLAR VE SUÇLAMALAR: 

Emekli Albay Levent BektaŞ: CD ikametinde çıktı. Suikast planında imzası var. Özel operasyon komutanlı görevinde. Terör örgütüne üye olmak suçundan yargılanıyor.

Albay Mücahİt Erakyol: Özel operasyon gücü komutanı olarak görev alıyor. Terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklandı.

Emeklİ Yarbay Ercan Kİreçtepe: Belgede imzası bulunuyor. Marmara Bölge Komutanlığı görevinde. Terör örgütüne üye olmaktan tutuklu.

Denİz BinbaŞI Emre Onat: Marmara Bölgesi 1. Hücre lideri olarak görev yapıyor. Bektaş ve Kireçtepe’den emir alıyor. Terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklandı.

Denİz BinbaŞI Emre Günay: Marmara Bölgesi 2. Hücre elemanı. Emirleri Binbaşı Emre Sezen’den alıyor. Terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklu bulunuyor.

Albay Levent Gülmen: Maramara Bölgesi 1. Hücre Lideri. Emirleri Bektaş ve Erakyol’dan alıyor. Terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklandı.

Yarbay Mustafa Türkan Ecevİt: Yurtdışı görevinden gelerek terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklandı.

Denİz Astsubay BaŞçavuŞ  Halİl Cura: Emre Onat’tan emir alıyor. Marmara Bölgesi 1. Hücre Elemenı terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklu.

Yarbay Halİl Özsaraç: Ege Komutanlığı’nda 2. Hücre lideri ve Levent Gülmen’den emir alıyor.

Denİz Astsubay BaŞçavuŞ Saddetİn DoĞan: Emre Onat’tan emir alıyor. Terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklandı. Marmara Bölgesi 1. Bölge elemanı olarak görev yapıyor.

Plan basına çıkmadan 24 personel sorgulandı

Genelkurmay Başkanlığı, Kafes eylem Planı’yla ilgili yürütülen soruşturma doğrultusunda 3 subayın tutuklanması üzerine çıkan haberleri eleştirdi. Genelkurmay’ın internet istesinde önceki gece yapılan açıklamada söz konusu soruşturmada şu ana kadar 29 personelin sorgulandığı hatırlatıldı. Açıklamada soruşturmanın 5 Kasım 2009 tarihinde başladığı belirtilerek olayın basına aksettiği tarih olan 19 Kasım’a kadar 24 personelin savcılık tarafından sorgulandığı ifade edildi.

Daha sonra 5 personelin daha sorgulandığının belirtildiği açıklamada askeri pesonelin çoğunun serbest bırakıldığına dikkat çekildi. TSK’nın her zaman hukukun üstünlüğüne inandığı belirtilen açıklamada Başbakanlık tarafından iki defa yapılan ‘hukuka saygı’ açıklamaları da hatırlatıldı. Bu açıklamalara rağmen bazı basın yayın organlarının her iddiayı doğru kabul etme gayreti ise eleştirildi.

Açıklamada “Türk Silahlı Kuvvetleri, adaletin er ya da geç, doğruyu ortaya çıkaracağına inanmaktadır’’ denildi.

Etiketler :