Kalbiniz için yeni bir başlangıç

Kalbiniz için yeni bir başlangıç

Profesör Sönmez: 2010'da kalbiniz için yeni bir başlangıç yapın ama nasıl:

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp sağlığını korumak ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önerilerini sıraladı. Sönmez, "2009 yılında kalbinizi üzecek ne yaptıysanız onları geçmişte bırakın ve sağlıklı bir yaşam için 2010'da kalbinizle barışın" mesajı verdi.

 

Yeni yılın yaklaşmasıyla uzmanlar 2010'da yeni bir başlangıç yapabilmek için tavsiyelerde bulunuyor. "Yeni yıla girerken kalbiniz için yeni bir başlangıç yapın" diyen Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, 2010 yılında daha sağlıklı bir kalp için yapılması gerekenleri sıraladı. Sönmez, daha sağlıklı bir kalp için acil olarak sigarayı bırakın, kalbinizi mutlaka kontrol ettirin, stresten uzak durun, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin, 2010'da daha fazla yürüyün, yarışmacı sporlardan kaçının, sağlığınızı kontrol altında tutun ve aşık olun önerilerinde bulundu.

 

"2010'DA SİGARAYI BIRAKIN"

 

2009 yılında kalbi için zararlı şeyler yapmış bütün insanların yeni yılı başlangıç kabul ederek 2010'da yeni bir sayfa açması gerektiğini belirten Sönmez, sigaranın kroner kalp hastalıklarını hızlandırıcı faktörlerin başında olduğunu dile getirdi. Sigaranın akciğeri etkilediği için kalp ameliyatı olanlarda ameliyat sonrası ciddi sorunlara neden olduğunu aktaran Sönmez, " Sigara içiminin kadınlarda yaptığı tahribat, erkeklere göre çok daha fazladır. Sigaranın kadınlar üzerindeki en önemli etkisi, östrojeni parçalaması ve erken menopoza neden olmasıdır. Sigarayı bırakmak hiçbir zaman 'geç' değildir. Özellikle menopoza giren kadınların sigarayı bırakmaları şarttır. " şeklinde konuştu.

 

Kalp sağlığının beslenme alışkanlıklarıyla da ilgili olduğunu vurgulayan Sönmez, daha sağlıklı kalp isteyenlerin 2010'da sağlıklı beslenme ile ilgili kesin kararını vermesi gerektiğini belirtti. Sebze ve meyveye dayalı, kolesterolden fakir bir diyet yapılması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Sönmez, "Bilin ki, 'mucize diyet', 'lokman hekim ilacı' henüz keşfedilmedi. Hastalar her zaman sağlıklı olmak için, 'Kaf Dağı'nın ardındaki sarı çiçeği' bekliyorlar. Ama ' ölmez otu' diye bir şey yok. Beslenmede çok çeşitlilik önemlidir. Yapılan sıkı bir diyetin mükafatı olarak ayda bir kez kalp sağlığı için 'muzır' gibi görünen yiyecekleri tadabilirsiniz. Ama tabi çok çok ölçülü olmak koşulu ile burada önemli olan tatmaktır, tıka basa yemek değildir." şeklinde konuştu.

 

"KALBİNİZ İÇİN YÜRÜYÜN"

 

Sağlıklı bir hayat için yapılan futbol, basketbol, voleybol, tenis gibi yarışmacı sporların uzun yıllar spor yapmamış insanlar için büyük tehlike barındırdığını belirten Sönmez, bunun yerine egzersiz olarak yürümeyi tavsiye etti. Yeni yılın ilk gününden itibaren 'ben artık yürüyeceğim' kararını alın ve uygulayın" diyen Sönmez, "Egzersizden uzak, hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, merdiven yerine asansörü kullanıyorsanız yeni yılda bu alışkanlıklarınızı tamamen bırakın. Daha hareketli bir yaşamın startını verin. Eviniz işinize yakın mesafedeyse aracınızı kullanmayın. Haftada en az üç kez bir saat yürüyün. Temponuz, 5 kilometreyi 45 dakikada kat ediyor şekilde olmalıdır." ifadesini kullandı.

 

Soğuk havada dışarıda yürümenin tehlikesine de dikkat çeken Sönmez, yeni yılın ilk aylarında sağlık için dışarıda yürünmemesi gerektiğini aktardı.Sönmez, " Özellikle kalp hastalarına önerimiz, öncelikle evlerine bir yürüyüş bandı alarak ev ortamında günlük yürüyüşlerini yapmalarıdır. İkinci seçenek de, yeni bir konsept olan büyük alış veriş merkezlerinde yapılmasını tavsiye ettiğimiz uzun yürüyüşlerdir. Günün en sakin en tenha olduğu, kalabalığın az olduğu dönemde saat 10.00-14.00 arasında yürüyüş yapmaları kendileri için çok yararlı olacaktır. Bugün artık en küçük alış veriş merkezinin boyu 100 metre. 5 tur atarlarsa 1 kilometre yol eder." diye konuştu.

 

"2010'DA STRESTEN UZAK DURUN"

 

2009'u iş yada sosyal hayatlarında üzüntülü geçirmiş olanların bu durumdan yeni yılda süratle kurtulması önerisinde bulunan Sönmez, yeni yılda daha uyuşmacı, barışçı, huzurlu ve daha az stresli bir yaşam tarzı benimsemelerini uyardı. İnsanın en yorucu kavgasının kendisiyle yaptığı kavga olduğunu söyleyen Sönmez, sağlıklı bir hayat ve kalp için iç dünyada barışın şart olduğunu aktardı. Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sayede etrafınıza mutluluk ve barış mesajları verebilirsiniz. Evliyseniz, eşinizle daha uyumlu olmaya çalışın. Anne babaysanız, çocuklarınızla daha ılımlı ve uzlaşmacı bir iletişim kurun. Bunun için de gerekiyorsa bir aile psikoloğundan yardım alın. Kendinizle, yaşamla, ailenizle, eşinizle, mesleğinizle, dostlarınızla barışık olun."

Etiketler :