Kamer Genç panikledi

Kamer Genç panikledi

12 Eylül yöneticilerini koruyan geçici 15. maddenin kaldırılması Kamer Genç'i nasıl etkileyecek?

Darbecileri koruyan geçici 15. maddenin kaldırılmasının ardından darbecilere suç duyurusu yağdı. Türkiye'nin dört bir yanında sivil toplum örgütleri ve mağdurlar adliyeler de 30 yıl sonra cuntadan hesap sorulmasını istiyor.

 

Suç duyurusu bulunulan mağdurlar başta darbeci generaller olmak üzere bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını istiyor. Şimdi bu suç duyurularını TBMM'de dikkatle takip eden bir isim daha var. Bu isim CHP'ye geçen, 1980- 1983 arası Danışma Meclisinde Tunceli'yi temsil eden Tunceli Milletvekili Kamer Genç. Genç darbe sonrası oluşturulan Danışma Meclisi'nde görev yaptığı için Danışma Meclisi üyeleri hakkında soruşturma açılırsa Kamer Genç de bundan etkilenecek.

 

650 bin kişi gözaltına alındı

 

12 Eylül'de 650 bin kişi gözaltına alındı, ağır işkencelerden geçirildi. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı. 7 bin kişi için idam cezası istendi. 517 kişiye idam cezası verildi. Haklarında idam cezası verilenlerden 50 kişi asıldı. 300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü. 171 kişi işkenceden öldü. 144 kişi cezaevlerinde öldü. 14 kişi açlık grevinde öldü. 16 kişi ‘kaçarken' vuruldu. 95 kişi çatışmada öldü. 73 kişiye doğal ölüm raporu verildi. 43 kişi intihar etti. 30 bin kişi sakıncalı olduğu gerekçesiyle işten atıldı. Partilerin sendikaların faaliyetleri durduruldu. Belediye başkanları görevden alındı.

 

Etiketler :