Kandil'den İmralı'ya Görüntülü Mesaj Gitmiş

Kandil'den İmralı'ya Görüntülü Mesaj Gitmiş

Öcalan ile görüşmelerin 1999'dan itibaren yapıldığı ortaya çıktı. En önemli görüşmenin ise ANAP-DSP-MHP koalisyonu döneminde Öcalan'ın Kandil'e sesli ve görüntülü olarak seslenmesiyle gerçekleştiği belirtildi.

Star Gazetesi'nden Hamza Erdoğan'ın haberine göre Çözüm Süreci'nde Abdullah Öcalan'la süren görüşme trafiği eleştirilirken, farklı hükümetler döneminde benzer görüşmelerin yapıldığı ortaya çıktı.

Görüşme detayları Asrın Hukuk Bürosu tutanaklarında da yeralıyor.

Ergin: 1999'da da denendi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Adalet Komisyonu'nda 4. yargı paketi üzerindeki görüşmeler sırasında muhalefetin ihanet eleştirilerine "Öcalan'la yakalanıp getirildiği günden beri devletin istihbarat birimleri, ihtiyaç duyulduğu her zamanda görüştü. Görüşmeler yapıldığı içindir ki; 99 yılında terör örgütü üyelerinin Türkiye dışına çıkarılması adımı atıldı. Ancak öngörüleri dar bir grup sürecin tamamlanmasını engelledi. O süreç tamamlansaydı, Türkiye bugün bu sorunlarla boğuşuyor olmayacaktı. Şimdi bu süreç kamuoyundan gizlenmedi. 99'da denenen bir yoldur" diyerek yanıtladı.

Merhum Turgut Özal, sorunu çözmek için bazı aracılarla diyalog çabaları sergilerken, Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilmesinden sonra ise resmi görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin çoğu asker ve istihbarat tarafından gerçekleştirildi, uzun yıllar sürdü. Öcalan devletle görüşmelerini avukatlarına anlatırken, bu durum KCK iddianamesine de girdi. Öcalan avukatlarına şunları söyledi: "Gelen kişi esmer, dört yıldızlı bir şahıstı. Ben Çevik Bir'i iyi tanıyorum, o değildi. Kendisine, 'Barış için hazırım' dedim. O da bana, 'O zaman dağdakileri indirmelisin' dedi. Hiç bir şart ileri sürmeden silahları bırakmam gerektiğini söyledi."

Öcalan: 6 maddelik planda anlaştık

25 Ocak 1999'da Suriye'de yayımlanan El-Vasat dergisine mülakat veren Öcalan "Son iki yıldır Türk Genelkurmayı'yla temastayız. Altı maddelik çözüm planı üzerinde mutabık kaldık" dedi. Bu ismin Çevik Bir olduğu iddia edilmişti. BDP'li Hasip Kaplan ise TBMM kürsüsünde, "İmralı'da Anasol-M hükümeti döneminde görüşmeler yapıldı. Avukatı olarak gözlerimle gördüm" dedi.

SAKIK: GÖRÜŞME İMRALI'DA YAPILDI

O dönemki görüşmelerde Abdullah Öcalan'ın sınır dışına çekilme talimatının hem yazılı hem de görüntülü olarak Kandil'e ulaştırıldığı öğrenildi. Hatta, Öcalan'ın yapacağı çağrının canlı olarak verilmesini istediği ancak o dönemin teknik şartlarının elvermemesi nedeniyle kaset yöntemi izlendiği belirtildi. Öcalan'ın koalisyon hükümeti döneminde MİT ve Askeri yetkililerle kurduğu temas, Kandil'le uydu telefonu görüşmesine kadar vardı.

KDP Genel Sekreteri Fazıl Mirani, bu telefon görüşmelerinin detaylarını El Müstakbel gazetesine anlattı. Öcalan'ın 12 Nisan 1999 tarihli avukat görüşmelerinde de hükümetle 8 maddelik bir pazarlık yürütülmesi talimatı verdiği görülüyor. Kasetin izlenmesinin ardından PKK 1 Eylül 1999 tarihinden itibaren Kandil'e çekildi. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da 1999'daki görüşmeleri doğrulayarak, "Bu görüşmeler İmralı'da yapılmıştır" dedi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.