Kanlı 1 Mayıs'ta JİTEM Parmağı

Kanlı 1 Mayıs'ta JİTEM Parmağı

1996'daki kanlı 1 Mayıs provokasyonunun arkasından JİTEM çıktı. İtirafçı Murat İpek, kanlı 1 Mayıs için "Görevimiz hedefi vurmaktı" dedi

1996'daki kanlı 1 Mayıs provokasyonunun arkasından JİTEM çıktı. Provokasyon için 8 ay önce İstanbul'a gönderildiklerini anlatan İtirafçı Murat İpek, kanlı 1 Mayıs için "Görevimiz hedefi vurmaktı" dedi.

Taksim Meydanı'nı kana bulayan 1 Mayıs 1977 provokasyonunun üzerindeki sır perdesi henüz aralanmasa da 1996'daki kanlı olayların arka planına ışık tutacak çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Kadıköy'de 3 kişinin öldüğü, 33 güvenlik görevlisinin yaralandığı ve bir polisin de linç edilmek istendiği olayların baş aktörü eylemciler, itiraflarında kanlı tertibin JİTEM tarafından organize edildiğini belirtti. Gazeteci Melik Duvaklı'nın önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak 'JİTEM'in Kürt Tetikçileri' adlı kitabında 1996'da Kadıköy'ü savaş alanına çeviren kanlı 1 Mayıs'ın faillerine ait itiraflar da yer aldı. Terör örgütü PKK itirafçılarının kitapta yer alan itiraflarına göre, 1996'daki 1 Mayıs provokasyonunu JİTEM tertipledi. O dönemde JİTEM için çalışan PKK itirafçısı Murat Demir, 1 Mayıs'a katılacak sol örgütlerin içine sızma göreviyle olaylardan yaklaşık 7-8 ay önce İstanbul'a gönderildiklerini belirtti.

MEYDANDA FİTİLİ ATEŞLEDİLER

İtirafçı Murat Demir, JİTEM'in görevlendirmesiyle İstanbul'a gelerek önce MLKP'ye, ardından da TDKP'nin içine girdi. Diğer JİTEM elemanlarından Kenan Esatoğlu, HADEP'lilerin, Şahittin Güvercin de DHKP-C'lilerin arasına girdi. İtirafçı Murat Demir, 1996'daki kanlı 1 Mayıs olayları için JİTEM tarafından nasıl görevlendirildiğini şöyle anlattı: "Bölgeden ayrıldığımızda Diyarbakır'dan tanıdığımız bir istihbaratçı bize, yeni görev verdi. Grup amiri görevin 1 Mayısla ilgili olduğunu anlattı. Benim görevim örgütlerin içine sızıp halkı galeyana getirmekti." Kaos planının amacına ulaştığını ifde eden Demir, "Olayları biz başlattık, in?sanlar da bize uydu. Olaylar çıkınca polis müdahale etti" dedi.

'TELSİZLE BİLDİRİLDİ'

JİTEM elemanı olarak provokatif eylemlerin içinde yer alan Murat İpek, kurşunlarla hayatını kaybeden 3 kişinin nasıl öldüğüne ışık tutacak bilgiler aktardı. İpek, itiraflarında Kadıköy'e gelenler arasından kendilerine gösterilen hedefleri vurmakla görevli olduğunu anlattı. 1 Mayıs sabahı olaylar başlayana kadar kahvaltı yaparak beklediklerini söyleyen İpek, vurulacak hedeflerin kendilerine telsizle bildirildiğini belirtti. İpek, meydanı dolduran kalabalık arasında arkadaşlarının da olduğunu bildikleri için 'belirlenen hedefi vurma' görevi için çok dikkatli davrandıklarını anlattı. İpek, kavga ve ölümlerin yanı sıra yağma olaylarının da yaşandığı Kadıköy Meydanı'nda vurulacak hedeflerin nasıl belirlendiğini ise şöyle anlattı: "Meydanda bizden arkadaşlar vardı. Yanlarındaki göstericileri vurması için uzakta dürbünlü silahlarıyla bekleyen suikastçılara işaret ediyorlardı.

 

İkinci görev Ankara oldu

Polis kayıtlarına göre, 22 Mayıs 2007'de Ankara Ulus'ta 7 kişinin hayatını kaybettiği patlamayı gerçekleştiren Güven Akkuş da Kadıköy'deki kanlı 1 Mayıs olaylarının içinde yer aldı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri, Cumhuriyet mitingleri ve art arda gelen şehit cenazelerinin tansiyonu yükselttiği bir dönemde Anafartalar Çarşısı önündeki otobüs durağında meydana gelen patlama, 7 kişinin ölümüne 109 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu. Güven Akkuş 1 Mayıs 1996'da TİKB kortejinde yer aldı. Güven Akkuş, kayıtlara göre JİTEM elemanlarının diğer örgütlerin içine sızdığı tarihe denk gelen dönem olan 1995'te TİKB'ye üye olmuştu.

 

Kaynak: Yeni Şafak

Etiketler :