Kansere meydan okuyan kabile

Kansere meydan okuyan kabile

Bilim dünyası Ekvador'daki kısa boylu bir topluluğu konuşuyor. And Dağları'nın eteklerinde yaşayan bu kabile üyelerinin kansere ve şeker hastalığına yakalanmadığı belirlendi.

Ekvador'da yerleşim birimlerinden uzakta yaşayan kısa boylu bir topluluk, kansere ve şeker hastalığına meydan okuyor. Bilim insanları, And Dağları'nın eteklerinde yaşayan kısa boylu yüz kadar kişi ile bu kişilerin normal boya sahip 1600 aile bireyini 22 yıl boyunca izledi. Halk dilinde 'cücelik' olarak tanımlanan, kalıtımsal Laron sendromu hastası olan bu kişilerde 22 yıl boyunca hiç şeker hastalığına rastlanmazken, sadece bir kişinin kansere yakalandığı ve iyileştiği görüldü.

Aynı toplulukta yaşayan normal boyluların yüzde 5'inin şeker hastalığına, yüzde 17'sinin kansere yakalandığı görülürken, araştırmacılar, genetik ve çevresel risklerin aynı olması nedeniyle büyüme hormonunun bu hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynuyor olabileceğini belirtti.

Bağışıklık Mucizesi

HER iki gruptakilerin bağışıklığa rağmen yaşam süresinin aynı olduğunu gören araştırmacılar, kazalar ve aşırı alkol kullanımının Laron sendromluların başlıca ölüm nedeni olduğuna dikkati çekti. Araştırma 'Science Translational Medicine'de yayımlandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :