Kanserlerin yüzde 40'ı önlenebilir

Kanserlerin yüzde 40'ı önlenebilir

İnsanlar sigara içmeyi, aşırı yemeyi ve alkolü bırakır, düzenli egzersiz yapar ve kansere neden olan enfeksiyonlara karşı aşı olurlarsa...

Uzmanlar, insanlar sigara içmeyi, aşırı yemeyi ve alkolü bırakır, düzenli egzersiz yapar ve kansere neden olan enfeksiyonlara karşı aşı olurlarsa kanserlerin yaklaşık yüzde 40'ının önlenebileceğini söylediler.

Dünya Kanser Günü'ne dikkat çekmek için Dünya Kanser Örgütü (International Union Against Cancer- UICC), hükümetlerin ve halkın kanserden korunmaları amacıyla almaları gerekenler önlemleri belirten bir rapor yayınladı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya çapında her 8 ölümden birinin sorumlusu olarak kanser görülüyor. Dünya Kanser Örgütü'nün raporunda, uzmanlar tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 21'inin hepatit, HPV, papilomavirus gibi enfeksiyonlara bağlı olduğunu söylüyorlar.

Bu kanserleri önlemeye yönelik aşılar Batılı ülkelerde mevcut iken, gelişmekte olan ülkelerde hemen hemen hiç bulunmuyor. Servikal kanser ölümlerinin neredeyse yüzde 80'i fakir ülkelerde meydana geliyor.

Batılı ülkelerde, insanların yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmeleri halinde en popüler kanserlerin çoğunun (akciğer, göğüs ve kolon gibi) önlenebileceği kaydedildi. Uzmanlar, riski azaltmak için, insanların sigarayı ve alkolü bırakmalarını, çok fazla güneş ışığından kaçınmalarını ve diyet ile egzersiz sayesinde sağlıklı kiloda kalmalarını öneriyorlar.

 

 

Etiketler :