Kaosun altından Sezer çıktı !

Kaosun altından Sezer çıktı !

Adalet Bakanlığı'nın yapmak istediği atamalara nasıl engel olunmuş?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin kaosa neden olarakErgenekonsanıkları ile yakın ilişkisi olan Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i sorumlu tutması, gözlerin ‘Balbay günlüklerine' çevrilmesine neden oldu. Ergenekon iddianamesi ek delil klasörlerinde yer alan günlüklerde yargının iş yükünü hafifletmek ve yeni personel kazandırmak için Adalet Bakanlığı'nın yapmak istediği atamalara engel olunması gerektiği belirtiliyor.

11 Temmuz 2005 tarihinde Çankaya'ya giden Mustafa Balbay'a saat 16.03'de yapılan görüşmede Sezer'in ‘Bu hükümete hakim ve savcı aldırtmamak lazım. Hakim ve savcılarıHSYKalmalı' dediği belirtiliyor.

Günlüklerde Sezer'in, “Ben o hakimlerin seçimini öyle yaptırtmam. Mutlaka, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun mülakat yapması gerekiyor. öyle olmaz” dediği, Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimiyle ilgili ise Sezer'in “Anayasa Mahkemesi'ne benden sonrakinin görev süresi boyunca görev yapacak iki isim arıyorum. Şöyle genç olsun, biraz uzun görev yapsın istiyorum. Bütün derdim o. Bu gidişle mahkemenin başkanını seçemezler” şeklinde konuştuğu ifade ediliyor.

DÖNEMİN YARGITAY BAŞKANIYLA GÖRÜŞMÜŞLER
Günlükler incelendiğinde yargının yapısına müdahaleyle ilgili kulis çalışmalarının kapsamlı bir şekilde devam ettiği, dönemin Yargıtay Başkanıyla görüşüldüğü göze çarpıyor. Öldüğü için hakkındaki ‘Ergenekon yöneticiliği' suçlaması düşen Cumhuriyet Gazetesi eski imtiyaz sahibi İlhan Selçuk,Mustafa Balbayve dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya arasında geçen 19 Nisan tarihli görüşmeyi günlüğüne kaydeden Balbay, toplantıda Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi'nin görüşüldüğünü ifade ediyor.

Hükümetin Yargıtay üzerindeki yükün hafifletilmesi için alternatif arayışlarını ‘yargıda kadrolaşma' olarak yorumlayan üçlü arasında geçen görüşmede “Anayasa Mahkemesi'nin yasasını değiştiriyorlar. Yargıtay'a seçenek olmasını sağlayacaklar, bireysel başvuru hakkı olacak... Böylece kendi elleriyle oluşturdukları bir yapı kurulacak. Bir de üyelerinin 4'ünü Meclis'in seçmesini istiyorlar...” şeklinde değerlendirmeler yapılıyor.

YENİ AKİT




 

Etiketler :