KAR ALTINDA ÇÜRÜYOR

KAR ALTINDA ÇÜRÜYOR

Ovit yoluna yapımı planlanan kar tünelleri için yüklenici firma tarafından tonlarca demir döşendi. Proje durduruldu, demirler ise çürümeye terkedildi!

İSMET KÖSOĞLU
Rize - Erzurum karayolunu 12 ay ulaşıma açık tutmak amacıyla 1997 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması programa alınan 11 kar tüneli projesi rafa kaldırıldı.

İkizdere ilçesinden 2 bin 640 metre rakımlı Ovit zirvesine doğru 11 kar tüneli yapımı programa alınarak 3 tanesinde inşa çalışmaları yüklenici firma tarafından sürdürülmüştü. Sivrikaya ve Çamlık köylerinde yapılan 2 kar tüneli tamamlandı.

Gelişen safhada Sivrikaya köyünün Ovit çıkışında temeli atılan yaklaşık 250 metre uzunluğundaki kar tüneli çalışması ise başlayıp tonlarca demir temele gömüldükten sonra Karayolları Genel Müdürlüğünce verimli olmadığı gerekçesiyle proje iptal edilmişti.

İptal edilen kar tüneli temelinde yüzlerce ton inşaat demirinin çürümeye terk edildiğini söyleyen yöre halkı, “Devletin parasına yazık değil mi? Bu çürütülen demirler bizim paramız. Yazık günahtır. Kar tüneli iptal edilecek idiyse neden başlandı? İnşaatın temelinde karayolu boyunca 250 metrelik yer demir filizleriyle dolu. Devletimiz bu kadar sorumsuz olmamalı. Bu demirlerin çürümesine izin verenlerden hesap sorulmalıdır. Ankara’dan yapılan plan ve projelerle Ovit yoluna çözüm bulunamaz. Tonlarca demiri inşaat temeline gömerek çürümesine sebep olanlardan hesap sorulmasını istiyoruz.” dediler.

1 TANESİ 14 YILDA TAMAMLANABİLDİ!

1997 yılında zamanın iktidarı tarafından projelendirilen 11 adet kar tünelinden ilki olan Çamlık Kar Tüneli ise 14. yılında ancak tamamlandı ve ışıkları da takılarak trafiğe açıldı.

İkizdere-Çamlık mevkiinde 1997 yılında başlanan 300 metre uzunluğundaki kar tüneli inşaatı gibi Karayolları Genel Müdürlüğünün programı gereği hazırlanan projede toplam 11 tane bulunuyordu. Yapılan tespitler ışığında, çığ gelen yerlerde kurulmasına karar verilen kar tünellerinin ilki Çamlık köyünde yapılmaya başlandı ve ödenek yokluğundan dolayı 14 yılda ancak tamamlandı.

2002 yılında Sivrikaya Köyü içinde 75 metre uzunluğunda bir kar tüneli tamamlanmış, aynı yıllarda başlanılan 3. kar tüneli inşaatı ise temeli atılmasına rağmen daha sonra bilinmeyen sebeplerle iptal edilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :