Kara liste için düğmeye basılıyor

Kara liste için düğmeye basılıyor

Türk sigorta sektörüne disiplin getirmeyi planlayan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü, 2010 yılı başından itibaren araç sahiplerinin canını yakacak üç ayrı düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

 

Sigortadan para almak için defalarca kaza yapmış gibi rapor tutanlar kara listeye alınırken, kasko tutarına alt sınır geliyor

Star gazetesinin haberine göre, tartışmalara yol açması beklenen düzenlemelerle, araç sahipleri için kara listenin oluşturulması, trafik zorunlu sigorta tabanının artırılması ve kasko primlerine alt sınır  getirilmesi planlanıyor.

Anadolu’da sigorta dampingine son

Hazine Müsteşarlığı Sigorta Genel Müdürlüğü, Türkiye’de tüm araçların yaptırmak zorunda olduğu trafik sigortasını geçen yıl serbestleştirmişti. Bu çerçevede, yıllardır Hazine tarafından belirlenen yıllık sigorta prim bedellerindeki artış, sigorta şirketlerine bırakılmıştı.

Bu uygulama sonucunda, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki zorunlu trafik sigortası primlerinde yüzde 150’ye varan oranlarda artışlar oldu. Sigorta şirketleri, Hazine’nin büyük şehirler için getirmiş olduğu taban fiyatlar nedeniyle, yıllık prim bedellerini rekor düzeyde arttırmak zorunda kaldılar.

Anadolu illeri için ise Hazine bir taban fiyat uygulaması getirmemişti. Sigorta şirketleri arasındaki rekabet nedeniyle Anadolu illerindeki sigorta bedelleri 40-50 liraya kadar düştü. Hazine, bu kez fiyatlara müdahale ederek, sigorta şirketlerinde trafik sigortası bedeline alt sınır getirdi ve şirketlere, 100 liranın altında sigorta poliçesi satmasını yasakladı.

Kasko primlerine alt sınır gündemde

Yapılan araştırmalarda, sigorta şirketlerinin kasko bedellerinin düşük tutulması nedeniyle zarara uğradıkları belirlendi. Bu konuda da bazı düzenlemeler yapılarak, şirketlerin mali açıdan zor durumda kalmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bu doğrultuda daha önce zorunlu trafik sigortaları için getirilen taban uygulamasının, kaskolarda da uygulanması öngörülüyor. Buna göre, büyük şehirlerde araçlar için bir taban fiyat belirlenecek. Bu fiyatın altında ise kasko yapılmayacak.

Kara liste için düğmeye basılıyor

Hazine, kaza tutanağı usulsüzlüklerinin önüne geçmek istiyor. Hasarlı trafik kazalarındaki suiistimalleri önlemek için oluşturulması planlanan kara liste, 2010 yılı başından itibaren start alıyor.

Hazine, sigorta şirketlerine, araçlarla ilgili bilgi toplamak için form gönderdi. Formlarda, hangi araç sahibinin ne kadar kaza yaptığına ilişkin bilgiler yer alacak.

Veri ambarında toplanacak bilgiler doğrultusunda, sık sık kaza yapan veya yapmış gösteren araç sahipleri ile ilgili bir liste oluşturulacak. Böylece sigorta şirketleri, araçların ne kadarlık kaza yaptığını anında izleyebilecekler.

Star

Etiketler :