Karadeniz ülkelerinde çılgın proje bombası

Karadeniz ülkelerinde çılgın proje bombası

Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz’le Marmara Denizi’ni birbirine bağlayacak yeni bir kanal açma projesi dış basınında anında yankı buldu.

Rusya devlet haber ajansı Ria Novosti gelişmeyi “Türkiye Başbakanı İstanbul’a ikinci su kanalı planını açıkladı” başlığı ile duyurdu.

12 Haziran’da Türkiye’de yapılacak parlamento seçimleri öncesinde Erdoğan’ın yaptığı proje açıklamasına yer veren ajans, “Erdoğan kanalın 150 metre eninde olacağını ve 21. yüzyılın en büyük projelerinden biri olacağını açıkladı. Proje İstanbul boğazındaki trafiğe de önemli katkı sağlayacak” bilgisini verdi.

Erdoğan’ın İstanbul’dan iki deniz yolu geçeceği ile ilgili açıklamalarına yer veren Ria Novosti, “Türkiye Başbakanı enerji, ulaşım, şehir planlaması ve bilimsel projeler eş zamanlı uygulanacağını belirtti. Başbakan istihdam ve çevre projelerine de katkı umuyor. Erdoğan’a göre proje İstanbul’un tabiatını, çevresini, deniz ve su kaynaklarının korunmasına da katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Başbakanının 25 metre derinlikte olacak kanaldan en büyük gemilerin bile geçişine imkan sağlanacağı ile ilgili açıklamasına yer veren ajans, “Projenin maliyeti ile ilgili çalışmalar iki yıl içinde tamamlanacak. Kanal çevresine Türkiye’nin en büyük havalimanlarından da biri kurulacak” dediğini aktardı. Maliyetin gizli tutulduğunu kaydeden ajans, Türk basınında 20 milyar dolarlık bir rakamın yer aldığına dikkat çekti.

Ria Novosti Türkiye’nin inşa edeceği kanalın İstanbul boğazlarından gemi geçişini düzenleyen 1939 Montrö Anlaşması ile ilgili uluslararası anlaşmaların ihlali olup olmayacağı ile ilgili tartışmaların başladığına da dikkat çekti.

Gazeta.ru haber portalı Türkiye’nin boğazın yükünü hafifletmek için kanal yapacağı ile ilgili haberleri duyururken, Regnum haber ajansı “Erdoğan’ın çılgın projesi” başlığı ile haberi verdi. RBK gazetesi ise internet sayfasında boğazalrın ulaşım yükünü hafifletmek için İstanbul’a kanal yapılacağını yazdı.

Lenta.ru haber portalı “Türkiye boğazların dublerini yapacak” başlığını atarken, Erdoğan’ın projenin 21. yüzyılın en büyük projelerinden biri olduğunu söylediğine dikkat çekti. Komsomolskaya Pravda gazetesi de internet sayfasında yayınladığı haberde “İstanbul’da yeni körfez inşa edilecek” başlığını attı.

Çılgın proje Ukrayna basınına bomba gibi düştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, “çılgın projem” olarak adlandırdığı ' Kanal İstanbul 'projesi Ukrayna’nın önde gelen basın yayın organları tarafından manşetlere çekildi. Ukrayna medyası haberi, 'son dakika' şeklinde izleyicilere duyurdu.

Ukrayna’da yayın yapan çok sayıda haber sitesi, ‘Kanal İstanbul’ haberlerini, Rusça ve Ukraynaca dillerinde okurlarına “21. Yüzyılın projesi” olarak duyurdu.

Kyiv Post: ‘İstanbul’da yeni bir kanal doğuyor’ başlıklı haberinde projenin İstanbul Boğazı'nın trafik yükünü azaltacağına dikkat çekti.

Korrespondent: ‘Türkiye Karadeniz ile Marmara arasına kanal inşa ediyor’ başlığıyla okuruna duyurduğu haberinde; 15 milyon nüfuslu metropolün yeni geçiş yolu olacağını yazdı. Haberde 20 milyar dolara mal olması beklenen projenin detayları ve Başbakan Erdoğan’ın konuşmalarına geniş yer verildi. Okurların büyük ilgi gösterdiği haberlerin altına yazılan yorumlarda okurlar; ‘Bize de böyle projeler lazım’, ‘Putin şoke oldu’, ‘Bir de Karadeniz’den Akdeniz’e kanal yapsalar ne iyi olurdu’ ve ‘Aferin, Türklere’ gibi çok sayıda projeye destek mahiyetinde yorumlar yer aldı.

Kommentari: ise okurlarına haberi ‘İstanbul’a ikinci boğaz geliyor’ şeklinde duyurdu. İstanbul taşınan büyük miktardaki petrol oranlarına dikkat çekilen haberde, İstanbul Boğazı’nın yükünün hafifleyeceği belirtildi.

UkrBiznes: ‘İstanbul'da, Boğaz trafiğini azaltmak için kanal inşa edilecek” şeklinde verdiği haberde 21’inci yüzyılın en büyük projesi denildi.

TSN TV: ‘İstanbul Boğazı'nın dublörü inşa edilecek’ başlıklı haberde Karadeniz ile Marmara denizi arasındaki bütün gemi trafiğinin İstanbul Boğazı üzerinde geçtiği yeni kanal ile birlikte boğazın yükünün hafifleyeceğine dikkat çekildi.

Romanya, iki çılgın kanal projesinden birini gerçekleştirebildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'çılgın projesi' Türkiye'de olduğu kadar Karadeniz bölgesinden Türkiye'ye komşu ülkelerden Romanya'dan da ilgiyle takip ediliyor. Romen medyası haberi "İstanbul

ikiye bölünecek" başlığı ile verdi. Erdoğan'ın radikal projesi ile daha önce Büyükşehir Belediye Başkanlığı da yaptığı megakentin problemlerine çözüm bulmayı hedeflediği belirtiliyor.

Erdoğan'ın çılgın projesinin iki benzeri Çavuşesku Romanya'sında yıllar önce hayata geçirilmeye çalışılmıştı. Bunlardan birisi Tuna- Karadeniz projesi, diğeri ise Tuna- Bükreş kanalı. Birinci

proje; 1984 yılında hizmete açılırken, Bükreş - Tuna projesi ihtilalden hemen sonra 1990 yılında "deli saçması" denilerek iptal edilmiş.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.