Karadeniz’de petrol garanti

Karadeniz’de petrol garanti

TPAO ve Brezilyalı petrol devi Petrobras’ın Karadeniz’deki ortaklığına dünyanın en büyük şirketlerinden ExxonMobil de yüzde 25 payla katıldı.

Karadenizdeki petrol umuduna 372 milyar dolar cirolu dünyanın en büyük petrol şirketi ABD’li ExxonMobil’den destek geldi. Sinop açıklarında TPAO ile birlikte petrol arayan Petrobras ortaklığına ExxonMobil yüzde 25 payla katıldı. ExxonMobil’in gelmesi Karadeniz’de 10 milyar varil düzeyinde bulunduğu ögörülen petrol rezervinin varlığına ilişkin beklentileri üst seviyeye çıkardı. ExxonMobil, Petrobras’ın yüzde 50’lik payının yarısını alırken TPAO’nun ortaklıktaki payı yüzde 50’de kaldı. Yapılan anlaşma gereği ExxonMobil, halen Petrobras’ın üstlendiği ve günlük kirası 1 milyon dolar olan dünyanın en gelişmiş petrol platformlarından biri olan Levi Eiriksson kirasına ve diğer masraflara ortak olacak.

TPAO’NUN PAYI YÜZDE 50

ExxonMobil Corporation’dan yapılan yazılı açıklamada, ExxonMobil’in Sinop, Ayancık ve Çarşamba bloklarında yüzde 25 hisse elde edeceği, Petrobras’ın blokta yüzde 25 payı elinde bulunduracağı ve projenin operatörü olmaya devam edeceği belirtildi. Buna göre, TPAO da kalan yüzde 50 hissenin sahibi olacak. Açıklamada verilen bilgiye göre yaklaşık 3 milyon hektarlık alanı kapsayan anlaşma Türk hükümetinin onayından sonra geçerlilik kazanacak.

Anlaşmadan memnunuz

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Karadeniz’de potansiyel ticari kaynakları araştırırken 3 şirketin de teknoloji ve uzmanlıklarından yararlanmak için sabırsızlandıklarını belirtti. ExxonMobil International Limited Arama Direktörü Russ Bellis de söz konusu potansiyel sahayı küresel portföylerine eklemekten ve Karadeniz derin sularındaki mevcudiyetlerini genişletmekten memnun olduklarını söyledi.

Dev platform 10 Şubat’ta sondaja başlayacak

Karadeniz’deki petrol arama çalışmaları kapsamında Sinop’a gelen petrol arama platformu Leiv Eiriksson’un montaj çalışmaları sürüyor. Dünyanın en gelişmiş petrol platformlarından biri olan Leiv Eiriksson’da, Sinop’un 125 mil açığında 10 Şubat’ta başlanması hedeflenen sondaj çalışmaları öncesi Sinop’un yaklaşık 5 mil açığındaki montaj çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında platformun, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için daha önce Malta’da kesilen 122 metrelik kulenin yaklaşık 45 metrelik parçası yerine konuldu.

Kaynak: Star

 

Etiketler :