Karadeniz'de petrol var mı?

Karadeniz'de petrol var mı?

Enerji Bakanı Yıldız, Karadeniz'de petrol olup olmadığına yönelik cevabın bu ayın ikinci haftasında alınabileceğini belirtti.

Yıldız, "Petrol çıkabilir, çıkmayabilir de. Çıkmazsa dünyanın sonu değil" dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin enerji sektörüne yönelik güncel sorularını yanıtladı.
Bu kapsamda, Brezilyalı Petrobras'ın Sinop açıklarında bu yılın başında başladığı sondaj çalışmasına yönelik bilgilerin haftaya ortaya çıkacağını belirten Yıldız, "Petrol çıkabilir çıkmayabilir de. Çıkmazsa dünyanın sonu da değil. Çünkü Kuzey Denizi'nde iki ayrı bölgede 33 kuyu bulup 32'sinde petrol bulamadılar" dedi. Yıldız, petrol çıkmaması durumunda aramalara devam edeceklerini de kaydetti.

İRAN VE PETROL TİCARETİ

Yıldız, İran'a yönelik BM yaptırımlarının Türkiye'den bu ülkeye yapılan petrol ürünleri ihracatını nasıl etkileyeceği yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararı olmadığı için devam edebilirler diye düşünüyoruz."

Afşin-Elbistan C ve D Termik Santrallerin yapımına yönelik ihale süreciyle ilgili de bilgi veren Yıldız, zemini sağlamlaştırmadan böyle bir ihaleye çıkamayacaklarını ifade ederek hazırlıkların devam ettiği mesajını verdi. Yıldız, Sinop nükleer santral yatırımı ile ilgili olarak ortaklık yapısı, sökümü, atık yönetimi, risk paylaşımı gibi konuların netleştirilmesi ve buna göre fiyatın belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Yıldız, Şahdeniz 2 doğalgazı için açılacak ihaleye Nabucco'nun da girmek isteyeceğini belirterek, Türkiye'nin ise daha önceden bu kaynaktan 6 milyar metreküp almak üzere yaptığı anlaşmanın makul olduğunu söyledi. Bunun eleştirilemeyeceğini vurgulayan Yıldız, Nabucco'nun diğer ortaklarının da benzer anlaşmaları olduğunu ifade etti. Yıldız, Nabucco için ortaklar arasında Proje Destek Anlaşması'nın (PSA) imzalanmasına Türkiye'nin hazır olduğunu da belirtti.

RÜZGARDA SPEKÜLASYON

Yıldız, ayrıca yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili Meclis'te bekleyen kanun teklifinin çıkması için önergeleri hazırladıklarını, ancak genel kurul gündeminin buna izin vermediğini söyledi. Yıldız, 5.5 euro centlik alım garantisini öngören ve piyasada işleyen bir kanun olduğunu ve mevcut durumda rekabet edildiğini belirtti. Yıldız, "Gerçek yatırımcı mı yoksa spekülatif kazanç sağlamaya çalışanlar mı özellikle bu fiyat değişimini bekliyorlar" dedi.

Yıldız, beklenmemesi gerektiğini ve fiyatın değişmeyeceğini vurguladı.

Ayıyı vuramazsam evimi başıma yıkar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çaykara'da halk ile sohbeti sırasında ilginç bir şikayet aldığını anlattı. Yıldız'ın anlattığı olaya göre vatandaş kendisinin bir şikayeti olduğunu ve yardım istediğini söyleyerek Yıldız'ın yanına gelir ve "Benim sorunum kapıyı açınca ayı çıkıyor" der. Bakan ise nasıl bir önlem aldığını vatandaşa sorar. Vatandaş ise eline geçeni atarak kaçırmaya çalıştığını anlatır. Bakan ise 'niye vurmadın' diye sorunca vatandaş "Eğer vuramazsam ayı evimi başıma yıkar, o nedenle vurmuyorum" der.

Fırat GAZEL/ TRABZON

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :