Karadziç Mahkemeden Kaçıyor

Karadziç Mahkemeden Kaçıyor

Lahey'deki uluslararası mahkemede soykırım davasına devam edilen Karadziç duruşmaya yine gelmedi.

Bosna-Hersek'te yapmış olduğu katliamlar nedeni ile Lahey'deki uluslararası mahkemede davasına devam eden Radovan Karadziç duruşmanın ikinci gününde de mahkemeye gelmedi.

Bugünkü duruşmada Karadziç'in işlemiş olduğu suçlar, Lahey Uluslararası Yugoslavya Savaş Suçları Savcısı Alan Tieger tarafından tek tek okundu. Sırp Karadziç'in Bosna-Hersek'teki bütün öldürme emirlerinden sorumlu olduğu belirtildi. Alan Tieger, 1992-1995 Bosna savaşında Karadziç'in etnik temizlik yaptığını, bunu gerek telefon ve gerekse video gösterimi ile anlatmasının da delil olduğunu belirtti. Savcı, bu suçları işlemeye yönlendiren daha doğrusu azmettiren kişinin de sadece Radovan Karadziç olduğunu dile getirdi.

Savcı Alan Tieger, Karadziç'in Bosna-Hersek'te sistemli bir şekilde halkı korkutmak ve yıldırmak amaçlı yönlendirmeler yaptığını, halkı korkutarak yerlerinden sürdürdüğünü ve dağlarda binlerce insanın öldürülmesi emrinin verdiğini hatırlattı. Savcı, Karadziç'in 100 binden fazla kişinin ölümünden sorumlu olduğunu dile getirdi.

Savcı, hakkındaki dava devam ederken Karadziç'in mahkemeye gelmemesine rağmen, duruşmanın devam etmesi gerektiğini de belirtti. Bir buçuk saat süren Karadziçsiz mahkemede resimli ve video gösterileri ile Radovan Karadziç'in yaptığı konuşmalar izlettirildi. Ara bölümde ise 1992-1995 yıllarında yapılan katliamlar ve Karadziç hakkındaki iddialar Savcı Alan Tieger tarafından okunmaya devam edildi.

Lahey Savaş Suçları Mahkemesi önünde 25 ülkeden canlı yayın araçları yer alırken, 50'nin üzerinde gazeteci de duruşmayı takip etti. Mahkeme önünde Boşnak Müslümanlar tarafından pankartlı sessiz protesto yapıldı. Bosnalı anneler açmış oldukları pankartlar ile ölenlerin isimlerini ve fotoğraflarını taşıdı.

Etiketler :