Karanlık Sigara kadar Tehlikeli

Karanlık Sigara kadar Tehlikeli

İsveçli uzmanlara göre, karanlık insan sağlığı için sigara kadar tehlikeli.

Atila Altuntaş/Stockholm

Güneş ışığından az faydalanan, daha çok karanlık ta kalan insanların 10 yıl kadar hayatlarının kısaldığını ifade eden İsveçli uzman Doktor Björn Liden, ‘’ Güneş ışığından faydalanamayan kimseler de, D vitamini eksikliği baş gösterir ve bağışıklık sistemi zayıflar. Bu da çeşitli hastalıklara karşı insan vücudunu yıpratır’’ diye konuştu.

Özellikle İskandinav ülkelerin de kış günlerinin uzun ve karanlık olması, ciddi bir sorun teşkil ettiğine değinen İsveçli Doktor, ‘’ İnsan güneş ışığını göz ve deri ile alır. Gözle alınan güneş ışığı; insan beynin de mutluluk hormonu salgılar bu hormon bütün vücut da dağılır, böylelikle insanın depresyona girme olasılığı ortadan kalkar.

Deri ile alınan güneş ışığın da ise, vücudun D vitamini ihtiyacı karşılanır. D vitamini de; kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışı düzenlemesin de etkilidir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kemikleri güçlendirerek, kalsiyum birikimine yardım eder ‘’ diye konuştu.

Uzun karanlık gecelerden dolayı, İskandinav ülkelerin de, her beş kişiden birin de depresyon görüldüğüne dikkat çeken St. George’s hastanesi doktoru Björn-Erik Thalen, ‘’hastanemiz de ışık tedavi bölümü var. Depresyon hastalığı olan kişilere ışık terapisi uygulayarak, tedavi etmeye çalışıyoruz. Güneş ışığı insan sağlığını direk etkiliyor, karanlık insan sağlığı için sigara kadar tehlikeli’’ dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :