Karaparayla mücadelede önemli işbirliği!

Karaparayla mücadelede önemli işbirliği!

MASAK ile ABD Finansal Suçlarla Mücadele Birimi arasında karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla ilgili işbirliği yapılacak.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Amerika Birleşik Devletleri Finansal Suçlarla Mücadele Birimi (FinCEN) arasında karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla ilgili finansal istihbarat değişimi yapılacak.

Finansal istihbarat değişiminde işbirliğine dair mutabakat muhtırası hakkında Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Mutabakat çerçevesinde, yetkili makamlar, kendi ülkesinin yasalarının izin verdiği ölçüde ve kendi politika ve prosedürlerine uygun olarak, diğer yetkili makamın talebi üzerine karapara aklama, terörizmin finansmanı veya ilgili suçların analizine ve incelenmesine yönelik finansal ve diğer bilgileri sağlayacak.

Ülkesinin yasalarına uygun olarak yetkili makamlar, diğer ülkedeki karapara aklama, terörün finansmanı veya ilgili suçlara ait olabilecek bilgiyi kendiliğinden diğerine sağlayabilecek. Tarafların sağladığı bilgi, sadece belirtilen amaçlar için kullanılacak ve kendi ülkesindeki mevzuata uygun olarak sadece talepte belirtilen taraflara verilecek.

Yetkili makamlar, söz konusu bilgi ve belgeleri, önceden izin almaksızın mutabakat muhtırasında belirtilen amaçlar dışında kullanamayacak. Her bir yetkili makam, kendisinden doğrudan veya dolaylı olarak bilgi alan üçüncü tarafın aldığı bilgiyi yetkisiz olarak ifşa etmesinden sorumlu olacak.

Mutabakata göre, bir yetkili makamın, diğer yetkili makamdan aldığı bilgiyi açıklamasını gerekli kılan yasal bir süreç veya usule tabi olması durumunda, buna tabi olan yetkili makam, diğer yetkili makamı derhal bilgilendirecek ve bilginin daha fazla ifşa edilmesini sınırlamak için makul olan gayreti gösterecek.

MASAK tarafından 27 Şubat 2012, FinCEN tarafından da 6 Şubat 2012 tarihlerinde iki suret olarak imzalanan mutabakat muhtırası, yetkili makamların onayladığını nota değişimiyle bildirmesinin ardından yürürlüğe girecek

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.