Kararın faturası AKP'ye kesildi

Kararın faturası AKP'ye kesildi

YSK'nın kararının ardından BDP'den zehir gibi açıklama geldi...

YSK'nın şoke eden kararının ardından BDP'den de ilk tepkiler geldi. Ahmet Türk, BDP'nin seçime girmemeyi tartışacağını açıkladı. Bu arada BDP'nin eski genel başkanı Selahattin Demirtaş ise kararın hukuki olmadığını ve siyasi olduğunu söyledi. Demirtaş, BDP ve bağımsız adayların ortak bir karar alacağını ifade etti.

Bağımsız Milletvekili Selahattin Demirtaş ise BDP'nin bu kararın altında kalmayacağını ve gerekli refleksi vereceğini söyledi. Demirtaş, kararın faturasının AK Parti'ye çıkarılacağını iddia etti.

Devlet eliyle BDP'nin tasfiye edilmeye çalışıldığını iddia eden Demirtaş, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu "Tarafsız Bölge" aldı programda şöyle konuştu:

"YSK nihayi karar alır. Tek bir istisna var o da itiraz yolu ancak bundan bir sonuç alınabileceğini düşünmüyoruz. Adayların konusunda herhangi bir suç unsuru yok hatta bunu bırakın yargıyla ilgili bir karar yok. Hakkari adayımızla ilgili alınan karar bile şaşırtıcı. Ortada hukuki bir karar yok ve siyasi bir karar var.

Hem BDP bu konuda bir değerlendirme yapacak hem de biz bağımsızlar olarak oturup bir değerlendirme yapacağız.

Bu bir siyasi tasfiyedir. Bölgeyi AKP'ye teslim etme operasyonu. biz sonuna kadar barışçıl mücadeleyi yürüteceğiz dedik. Bu noktadan sonra biz nasıl barışçıl bir mücadele yürüteceğiz. Yapacağımız hukuki itirazlar nasıl değerlendirilecek bilemiyoruz. YSK kararları nihai kararlardır. Bizim seçime girip girmemiz noktasında demokrasiden bahsedilemez. Seçimler ertelenerek yeniden aday belirleme hakkı verilmelidir. Ortada demokrasi falan kalmadı. Bu fatura hükümete çıkar. YSK bağımsızdır diyemez. Biz bu dehşet operasyonunu, bölgede savaş çıkarma kararını tersine çevireceğiz. Bize yapılanların hiç bir şekilde hukuki bir gerekçesi yok. Demokratik olmayan seçime girmeyiz.."

"AKP BUNUN FATURASINI ÖDER"

BDP Şırnak Milletvekili Sırrı Sakık, NTV'de katıldığı TV programında şunları söyledi:

Tabii ki bizim yetkili kurullarımız Diyarbakır'da bir toplantı halindeler. Biz de kararı büyük bir şaşkınlıkla izliyoruz. Ben iki gündür buradayım ve YSK'daki tüm dosyaları birer birer inceledik. Bize sadece Ağrı'da bir aday konusunda sorun olduğu söylendi. Buna rağmen bu akşam saatlerinde bir haber geldi. Biz ilk olarak haberin asparagas olduğunu düşündük ancak maalesef haber doğruymuş.

İki milletvekilimiz var. Bunlardan belge bile istemek yanlış ancak bu kez bu arkadaşlarımız yasaklanıyor. Türkiye nereye götürülmek isteniyor. Hiçbir sorun yokken ajanslara neden böyle bir haber düştü. Hepimiz açıkça şunu biliyoruz: Bu kararlar siyasi kararlardır. Türkiye'de kendisini demokratik yollarla ifade etmek isteyen kim varsa bunun önü engellenmektedir.

BDP'LİLER NE DEDİ?

Aysel Tuğluk

"Bu karar hiçbir şey kazandırmayacak bir karar. Bir kez daha Kürtler'e mesaj verildi." diyen Tuğluk, "Kürt sorununun Meclis zemininde çözümü için çaba sarf eden kişilerin veto edilmesi çok vahim bir durumdur. Biz bunu sıradan bir karar olarak görmüyoruz. Siyasal bir karardır. Gülten Kışanak şu anda milletvekilidir. O zaman vekilliği için sorun yoktu da, şimdi ne oldu?"

Altan Tan:

Diyarbakır'dan bağımsız aday olan Altan Tan, kararın Kürt sorununun çözüm sürecine zarar vereceğini savundu. Tan, "Çözümü Meclis'te arayanların adaylığını engelleyecekseniz, bu insanlar çözümü nerede arayacaklar" dedi.

Ertuğrul Kürkçü:

Mersin'den bağımsız aday olan Ertuğrul Kürkçü ise "Bu kararın tam gerekçesini görmemiz lazım. Bir itiraz süreci de var. YSK'nın yeterlilik için saptamış olduğu kriterlerin hepsine kendim adına uyduğumu düşünüyorum, bunlar belgelenmiştir. Bu kararın neye dayanarak verildiğini görmemiz gerekiyor. YSK'nın daha özgürlükçü bir yorum ile hareket etmesini beklerdim. Hakkımızı ararız, bu burda bitmez." dedi.

Süreyya Önder: 

Bu bir siyasi operasyondur. Ne diyeyim artık, söylesinler bakkala ekmek de vermesinler. Benim şahsi görüşümdür; eğer böyle olacaksa seçime de girmemek gerek.

Hasip Kaplan:

Şırnak'tan Bağımsız milletvekili olan Kaplan, skandal bir karar sosyal ve siyasal sonucu ağır olabilir..Başbakan Erdoğan'ın vekilliği düşmelidir. Ağır sonuçları olur halkımız bunu kaldırmaz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum