Karayılan'ın PKK, ABD ve Türkiye itirafı

Karayılan'ın PKK, ABD ve Türkiye itirafı

Murat Karayılan ABD ile 2003-2004 arası temaslarının olduğunu, daha sonra bağlantının kesildiğini anlatıyor ve ekliyor: ABD ve AB Kürt sorununu çözmek istese, çözer. Ama çözmek istemiyorlar

Ertuğrul Mavioğlu'nun haberi

Murat Karayılan’ın Radikal’e yaptığı ‘Sivillerin zarar gördüğü eylemler nedeniyle gerekirse özür dileriz’, ‘Artık tek sivil zarar görmeyecek’ sözleri büyük yankı uyandırdı. Karayılan söyleşisi devam ediyor:
ABD ve AB, Kürt sorununun çözümünü neden istemiyor?

Bu sorunu yaratan onlardır. Ve sürdürülmesinden yana politika güdenler de onlardır. ABD ve AB bu sorunu çözmek istese çözer ama çözmek istemiyorlar. Çünkü Kürt sorunundan çıkarları var. Bu meseleyi Türkiye’ye karşı bir kart olarak elde tutmak istiyorlar. Buradaki sorunlar çözülürse, bölge halklarının onlara hiç ihtiyaçları kalmaz. Dünyayı böyle yönetiyorlar. Önce sorun yaratıyorlar, sorunları çıkmaz hale getirip kendi ekonomik ve siyasal egemenliklerini sürdürüyorlar. Biz “Oraya bakmayalım, kendi içimizde kendi sorunlarımızı çözelim” diyoruz.

Temas fotoğrafı
Can Dündar’ın Milliyet gazetesinde yayımladığı PKK’lıların ABD yetkilileriyle temasını sergileyen fotoğraf neyin nesi? Filistinlilerle benzer kaderi paylaştığınızı söylemenize karşın, son dönemde İsrail’e karşı oldukça özenli bir üslup kullanmanızın arka planında neler var?

“ABD ile 2003–2004 arasında bazı temaslar gerçekleşti. Zaten teması gerçekleştirenler de şimdi saflarımızda değil. Aslında o resim de ‘photoshop’ gibi bir şeydi, doğru değildi. Yani birileri farklı resimleri birleştirmişti. Ama o dönemde ABD ile bazı temasların olduğu bir gerçek. Güneyde 1983’ten beri, hem de kimsenin izni olmaksızın varız. ABD buraya gelmişse bizimle temassız olamaz. Ama bunlar bir siyasi ilişkiye dönüşmedi. Daha sonra Türk devletinin müdahalesi, vetolar vb. nedenlerle 2004’ten bu yana da ilişkimiz kalmadı.

İsrail’le ise bu türden bir ilişki hiç yaşanmadı. İsrail’den farklı zamanlarda iki gazeteci geldi. Belki İsrail nabız yokluyor, anlamaya çalışıyor. Bizimle ilişki kurmak isterlerse ret mi ederiz?
“İlkelerimiz var, bu çerçevede olursa ret de etmeyiz de. Ama onlar açıkçası Türkiye’yi İran’a karşı değerlendirmek için Türkiye’nin hassasiyetlerini dikkate alan bir siyaseti kendi çıkarlarına daha uygun görüyorlar. Ortadoğu burası. İnsanlar alınıp satılıyor. PKK bu tür şeylere prim vermez. Ortadoğu bölgesinin iki temel toplumsal sorunu var. Biri Kürt, diğeri Filistin sorunudur.
Ama biz İsrail’e de Ortadoğu halkları arasında yer veririz. Kürt – Türk, Filistinli – İsrail barışı Ortadoğu’ya bir barış getirir. Eskiden İsrail’in yok edilmesi projesi vardı. Bu topraklarda herkesin özgür ve eşit biçimde yaşama hakkı olmalıdır diyoruz.

İran’a müdahale
İran’da Kürtlere yönelik kökten inkâr yok. Ama İran ne dese bile Kürt sorunu halen gündemde. Kürt toplumunu iradi olarak tanımak gerekir. İran’ın yapmadığı budur. Aslında İran’a PKK olarak herhangi bir tavrımız yoktur.
PJAK ile İran’ın çatışmasını da tam doğru bulmuyoruz. İran’ın özellikle kuşatma altında olduğu bir dönemde Kürtlerin silahlı mücadele yürütmesini pek olumlamıyoruz. İran baskı ve operasyonları durdurursa silahlı mücadeleye başvurulmaması lazım. Kongra Gel’de bu konu gündeme geldi. Onlar da baskı ve şiddet olduğunu, operasyon yapıldığını anlattılar. Kongra Gel, meşru savunmaya önem veriyor. Onun dışında siyasi çalışmayı öne çıkarması gerektiğini düşünüyor.”

PJAK, ABD ile görüştü

PJAK, PKK bağlantısı hangi boyutlarda?
PJAK doğulu gençler tarafından kuruldu. Apoculuğu benimsedi. Ama PJAK ayrıdır, biz ayrıyız. PJAK kurulduktan sonra ABD bunlarla ilişki kurdu. Bizim de İran ile ilişkimiz vardı o zamanlar. İran bize “Bu PJAK nedir” diye sordu ve PJAK’la ilişkimizi kesmemizi istedi. “Onların eylemlerini reddettiğinizi açıklamanız dostluğumuzun sürmesi için gerekli” dediler. Amerika da PJAK’a PKK ile ilişkisini kesmeyi dayattı. Bu tartışmalar, 2005–2006 yılında gerçekleşti. PJAK ile ABD yetkilileri arasında Kerkük’te altı saatlik bir toplantı gerçekleşti. PJAK, bu toplantıda PKK ile ilişki kesmeyi reddetti. Belki reddetmeseydi ilişki resmi bir boyut kazanacaktı. Amerika buna tepki olarak tavır aldı. Bunun ilk adımı olarak da ABD’de olmayan malvarlığını dondurdu. PJAK ABD’ye bu tavrı alınca biz de İran’a “Hayır onlar tavır aldı, ilişkimizi kesmeyiz.” dedik. Bunun üzerine bizim de İran ile aramız bozuldu.

‘Acı dağlara çekiyor’

Yazının devamı için tıklayınız>>>

Radikal gazetesi

Etiketler :