Karekod Sistemi Kitlendi

Karekod Sistemi Kitlendi

Pazar günü uygulamaya konulan İlaç Takip Sistemi (İTS), ilk iş gününde yoğunluktan dolayı kilitlendi.

Günde 3-4 milyon işlemin yapıldığı sisteme 24 bin eczane aynı anda yüklenincebilgisayar ağı sık sık arızalandı. Birçok hasta ilacını alamazken, eczaneler tanıdıkları müşterilere eskiden olduğu gibi kupür kesip ilaç verdi. Bununla birlikte sistemi kilitleyen ikinci ana faktör ise ilaç firmaları oldu. Firmaların 'Karekod' yapıştırdığı birçok ilacın Sağlık Bakanlığı'nın sistemine kaydedilmemesi krize sebep oldu. "İlaçta karekod var; ancak İTS'de kayıtlı görünmüyor." diyen eczaneler ne yapacağını şaşırdı. Türk Eczacılar Birliği'ne (TEB) göre, bu ilaçların oranının yüzde 70 civarında olması dikkat çekti. Sistemde ertelemenin söz konusu olmayacağını söyleyen SosyalGüvenlikKurumu (SGK) yetkilileri ise sorunun geçici olduğunu belirtiyor.

Sistemin hayata geçirildiği pazar günü ciddi bir sıkıntı yaşanmamıştı. İlk günü olan dün eczanelerhastalara ilaç vermekte zorlandı. İstanbul'da eczacılık yapan Hakan Vural, dün sabahtan itibaren karekodu olan hiçbir ilacı sisteme onaylatamadığını belirtti. "Sistem çoğu kez çalışmadı. Çalıştığı zamanlarda da kilitlendi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz." ifadesini kullandı. Diğer bir temel soruna sistemin tanımadığı ilaçların sebep olduğunu kaydeden Vural, "İlaç firması kutuya geçici karekod yapıştırmış; fakat sisteme girdiğimizde ilacın Sağlık Bakanlığı'nda kaydı yok. Bu durumda o ilacı fatura edemeyiz." dedi. Başka bir eczacı ise sisteme giremediği için karekodlu ilaçları kupürleri ile birlikte kesip, hastaya verdiklerini ve daha sonra sisteme gireceklerini ifade etti.

Türk Eczacılar Birliği, 81 ilden aldığı bilgilere göre İlaç Takip Sistemi'nin çalışmadığını açıkladı. Eczanelerdehastaların mağdur edildiğini belirten TEB şu açıklamayı yaptı: "Sistem, uygulamanınbaşladığı pazar günü çalışmış; ancak bu sırada da çok ciddi aksamalar tespit edilmiştir. Sistemin çalışmaması ve çalışır durumdayken de altyapı ve ilaç firmalarının eksik bilgi girmesinden kaynaklı sorunlar, hastalarımızın ilaca ulaşmasını engellemektedir. Vatandaşların ilaca ulaşımının aksamasında eczacılarımızın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır." Çalışma ve SosyalGüvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İTS'deki sorunların bugün yarın çözüleceğini açıkladı. Eczacılara çağrıda bulunan Dinçer, "Hiçbir hastamızı geri çevirmesinler ilaçsız bırakmasınlar. İlaçların kare kodlarını kaydediyorlarsa daha sonra ödeme yapacağız." dedi.

'Gerekli altyapı oluşturulmadı'

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör ise gerekli altyapı oluşturulmadan 'Karekod' uygulamasına geçildiğini savundu.Dün öğle saatleri itibarıyla hiçbir eczaneden ilaç verilemediğini ifade eden Güngör, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda bugün eczacılar olarak tepkilerini çok farklı bir şekilde dile getireceklerini kaydetti. Semih Güngör, "İstanbul Eczacı Odası olarak oluşturulan 'Kriz Komitesi' gelişmeleri takip ediyor. Zaman zaman kilitlenmeler oldu. Sorumluları göreve çağırıyoruz." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :