Kartal zafer uçuşunda... /22.05

Kartal zafer uçuşunda... /22.05

Büyük hedeflerle Avrupa Ligi yolculuğuna başlayan Beşiktaş, bu akşam Porto'yla Dragao Stadı'nda karşılaşıyor....

UEFA Avrupa Ligi (L) Grubu 4. maçında temsilcimiz Beşiktaş, Porto ile deplasmanda karşı karşıya gelecek. Dragao Stadı'nda TSİ 22.05'te başlayacak olan mücadeleyi, İtalyan hakem Paolo Tagliavento yönetecek. Karşılaşmada Tagliavento'nun yardımcılıklarını Massimiliano Grilli, Gianluca Cariolato yapacak. Carmine Russo'nun 4. hakem olarak görev alacağı mücadelede ilave yardımcı hakemlik görevini Christian Brighi ve Gabriele Gava üstlenecek.

BEŞİKTAŞ PUANSIZ DÖNEM İSTEMİYOR!

Grupta oynadığı ilk 2 maçı galibiyetle kapayan, CSKA Sofya'yı 1-0, Rapid Wien'i de 2-1 mağlup eden Beşiktaş, 21 Ekim Perşembe günü Fiyapı İnönü Stadı'nda ağırladığı Porto'ya 3-1 yenilerek grup liderliği şansını kaçırdı. Evinde rakibine mağlup olan siyah-seyazlı temsilcimiz Porto deplasmanında puan ya da puanlar alarak ikincilik şansını korumak istiyor.

Puan umuduyla Portekiz'e giden Beşiktaş'ta, teknik direktör Bernd Schuster'in belirlediği 19 kişilik oyuncu kadrosunda ise şu isimler yer alıyor:

"Rüştü Reçber, Hakan Arıkan, Erhan Güven, İbrahim Toraman, Ersan Gülüm, Tomas Zapotocny, İbrahim Üzülmez, İsmail Köybaşı, Mehmet Aurelio, Fabian Ernst, Necip Uysal, Roberto Hilbert, Nihat Kahveci, Da Silva Bobo, Fatih Tekke, Rodrigo Tabata, Guti Hernandez, Filip Holosko, Umut Kaya."

PORTO 3'TE 3'LE LİDER!

UEFA Avrupa  Ligi'ne bu sezon play-off turundan başlayan Porto, Belçika temsilcisi Genk'i 3-0 ve 4-2'lik sonuçlarla elemeyi başarıp, gruplara kaldı.

Porto grupta Rapid Wien'i 3-0, CSKA Sofya'yı 1-0, Beşiktaş'ı da 3-1 yenerek grupta oynadığı 3 maçını da kazanıp 9 puanlaliderlik koltuğunda yer aldı.

Porto'nun hafta sonunda oynayacağı Benfica maçı nedeniyle, Beşiktaş karşısına yedek ağırlık bir kadro ile sahaya çıkması bekleniyor. İstanbul'daki maçta kırmızı kart  gören Maicon ve Fernando'nun yanı sıra golcü Hulk'un da dinlendirilmesi bekleniyor.

MUHTEMEL 11'LER

PORTO
Helton
Otamendi
Rolando
A.Pereira
Fucile
Guarin
Moutinho
Belluschi
M.Reuben
Falcao
Varela

BEŞİKTAŞ
Rüştü
İ.Toraman
Zapotocny
İ.Üzülmez
Hilbert
Ernst
Aurelio
Necip
Guti
Tabata
Bobo

STAT: Dragao
SAAT: 22:05
HAKEM: Paolo Tagliavento
YAYIN: Star Tv
AVRUPA ARENASINDA 146. RANDEVU

Beşiktaş, Portekiz'in Porto takımıyla deplasmanda yapacağı UEFA Avrupa Ligi (L) Grubu dördüncü maçıyla birlikteAvrupakupalarında 146. karşılaşmasına çıkacak.

Siyah-beyazlılar, bugüne dek Avrupakupalarında yaptığı toplam 145 maçtan 51'ini kazanıp, 29'unda berabere kalırken, 65 müsabakada ise rakiplerine yenildi.

Avrupa arenasında bugüne dek rakip fileleri toplam 177 kez havalandıran ''Kara Kartallar'', kalesinde ise 212 gol gördü. Beşiktaş, 1959 yılında başlayan Avrupakupaları serüveninde Türkiye'yi 15 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 10 kez de UEFA Kupası'nda temsil etti.

AVRUPA MESAİSİ

Beşiktaş'ın, Avrupa kupalarında yaptığı maçların performans tablosu şöyle:

Organizasyon                K    O    G    B    M     A     Y
------------------------   ------------------------------------

Ş.K.Kupası ve Ş.Ligi       15   64   20   12    32    59   101
Kupa Galipleri Kupası       7   20    4    4    12    21    38
UEFA Kupası                10   61   27   13    21    97    73
-----------------------    ------------------------------------
Toplam                     32  145   51   29    65   177   212

HÜKMEN GALİBİYETLER

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarında hükmen galibiyetleri de bulunuyor.

Siyah-beyazlılar, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1958-1959 sezonunda Yunanistan'ın Olympiakos, 1986-1987 sezonunda da Kıbrıs Rum Kesimi'nin APOEL takımlarının sahaya çıkmamaları üzerine hükmen galip ilan edilerek, tur atlamıştı.

EN FARKLI SKORLU GALİBİYETİ SARAYBOSNA'YA KARŞI

Beşiktaş, Avrupakupalarındaki en farklı skorlu galibiyetini Bosna-Hersek takımı Saraybosna karşısında elde etti.

Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında deplasmanda Bosna-Hersek'in Saraybosna takımını 5-0 yenerek, Avrupakupaları tarihindeki 138 maç içinde en farklı skorlu galibiyetine imza attı.

PORTEKİZLİLERE ÜSNTÜNLÜK KURAMADIK

Beşiktaş'ın, Porto ile oynayacağı UEFA Kupası  (L) Grubu 4. maçıyla birlikte Türkiye ve Portekiz takımları Avrupa kupalarında 20. kez karşı karşıya gelecek.

İki ülke takımları arasında bugüne dek oynanan 19 maçın 6'sını Türk, 9'unu ise Portekiz takımları kazanırken, 4 karşılaşma da berabere sonuçlandı. Türk takımlarının 22 golüne, Portekiz ekipleri 36 golle yanıt verdi.

BEŞİKTAŞ'IN PORTO'YA GALİBİYETİ YOK

Beşiktaş, Portekiz ekipleriyle daha önce 4 kez karşılaşırken bunların 1'ini kazandı, 3'ünü ise kaybetti. Yarınki rakibi Porto ile 3 maç yapan siyah-beyazlılar, bu 3 karşılaşmayı da yitirdi.

İlk olarak 2005-06 sezonunda UEFA Kupası grup maçında bir Portekiz takımıyla eşleşen Beşiktaş, deplasmanda oynadığı maçta Vitoria Guimaraes takımını 3-1 yendi.

2007-08 sezonunda yarınki rakibi Porto ile Şampiyonlar Ligi'nde aynı grupta yer alan siyah-beyazlılar, BJK İnönü Stadı'nda 1-0, deplasmanda ise 2-0 mağlup oldu. O dönemde Porto'da forma giyen siyah-beyazlıların Portekizli futbolcusu Ricardo Quaresma, 2 maçta da birer gol atarak, Beşiktaş'ın yenilgilerinde baş rolü oynamıştı.

Beşiktaş, son olarak da bu sezon İstanbul'da UEFA Avrupa Ligi 3. maçında karşılaştığı rakibi karşısında sahadan 3-1 yenik ayrıldı.

BOBO'NUN 2 GOLÜ KALDI

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu Oktay Derelioğlu olurken, şu andaki kadroda en golcü isim ise Bobo.

Siyah-beyazlı formayı giydiği dönemlerde Avrupa arenasında takımına toplam 14 gol kazandıran Oktay'ı, 12 golle, mevcut kadroda yer alan Brezilyalı Bobo izliyor. Bobo, Oktay'ın rekorunu eline geçirmeye en yakın isim olarak ön plana çıkıyor.

Beşiktaş'ta ayrıca, 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 7 golle Mehmet Özdilek, 6'şar golle de Feyyaz Uçar ve Metin Tekin Avrupa kupalarının en golcüleri olarak sıralanıyor.
 
sporx

Etiketler :