Katliama skandal savunma

Katliama skandal savunma

Sivillerin Amerikan füzelerince vurulmasında suçun, ABD casus uçağının deneyimsiz personelinde olduğu sonucuna varıldı.

21 Şubatta en az 23 sivilin ölümüyle sonuçlanan hava saldırısıyla ilgili hazırlanan raporda, saldırı emrini veren komutanların konvoyda Uruzgan'daki Hod köyüne giden militanların bulunduğu yargısına vardığı belirtildi.

Raporda, ancak içinde sivillerin bulunduğu konvoya saldırı emrinin, konvoyu izleyen Predator casus uçağının mürettebatının verdiği yetersiz bilgiye ve durumun NATO komutanlarınca yapılan kusurlu analizine dayandığı bildirildi.

Kara güçleri komutasına, konvoydaki araçların düşmanca bir tehdit içermediği yönündeki delil ve analizlerin iletilmediği belirtilen soruşturma raporunda, Predator mürettebatının yetersiz ve profesyonelce olmayan raporunun, kara komutasını bu hayati bilgiden yoksun kıldığı kaydedildi.

Raporda, "Konvoyun saldırı gücünden başka bir şey olduğu yönündeki bilgi Predator mürettebatı tarafından göz ardı edildi veya önemsenmedi" denildi.

Saldırı Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin büyük tepkisini çekmiş, Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanı General Stanley McChristal derhal özür dilemişti.

Etiketler :