Katliamda namus savunması

Katliamda namus savunması

Bilge köyünde 44 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili davanın bir numaralı sanığının cinayeti kardeşi ve oğlu ile birlikte 'namus' nedeniyle işlediklerini söylediği öğrenildi

Petrole dayalı rant iddialarından, geçmişe yönelik husumetlere kadar pek çok nedeni tartışılan Bilge Köyü katliamı davası sanıklarının" namus"u bahane ettikleri öğrenildi. Mardin'in Bilge Köyü'nde 4 Mayıs'ta yaşanan katliamla ilgili dava güvenlik nedeniyle nakledildiği Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün başladı. Sanıklarından biri 18 yaşından küçük olduğu için basına kapalı yapılan duruşma sırasında salon önünde ve adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Sanıkların avukatı olmadığı için Çorum Barosu'ndan "zorunlu müdafilik" kapsamında 12 avukat görevlendirildi. Baro ayrıca, olayın mağdurları için de 2 avukat tayin etti. Edinilen bilgiye göre, duruşmada ilk olarak 11'i tutuklu 12 sanığın sorguları yapıldı. İlk ifadesi alınan "Şıh Mehmet" lakaplı bir numaralı sanık Mehmet Çelebi'nin savunmasında, "cinayeti karısı Fersi Çelebi'nin ölenlerden Fesih Çelebi ile yaşadığı yasak aşk nedeniyle kardeşi ve oğluyla birlikte işlediğini söylediği" ifade edildi. Çelebi'nin ifadesinde şunları anlattığı öğrenildi: "Karımla sürekli işaretleşiyorlardı. Evin duvarına balyozla vurup işaret veriyordu. Hatta duvarda haberleşme deliği açmışlardı. Birgün bu delikte konuşurken gördüm. Öldürmeye karar verdim. Ben normalde karınca bile incitmem ama bu namus meselesi, o sırada yanımda balta olsaydı parça parça keserdim." Çelebi, savcılıktaki ifadesinde eşinin yaşadığı yasak ilişki konusunda bilgisi olmadığını belirtmişti. Mehmet Çelebi'nin savunmasının devamında, "Gayrı meşru ilişkiyi Fesih'in aile büyüklerine söyledim. Ölen Cemil Çelebi'ye anlattım. 'Fesih bu köyden gitsin. Yoksa kimseyi sağ bırakmam' dedim. Cemil de, 'Kaç kişi vurursun, gel vur' dedi. Bunun üzerine gözüm döndü. Herkesi öldürdüm. Bir tek imam için üzülüyorum. Bu nedenle çok pişmanım" dediği ve imamın ailesine çocuklarından birini vermek istediğini söylediği bildirildi.

2 KİŞİ TAHLİYE OLDU
Mehmet Çelebi'nin oğlu Mehmet Şirin Çelebi'nin de ifadesinde cinayeti babasıyla birlikte işlediklerini anlatarak, "Silahı ben doldurup babama veriyordum" dediği ifade edildi. Yine Mehmet Çelebi'nin kardeşi Abdülhakim Çelebi'nin de, "Abim ne derse onu yaparım" dediği ve katliamın gerçekleştirildiği evdeki kadınların bulunduğu odaya yönelik saldırıyı da, "Kadınlar dışarıya çıkıp bağırıp çağırmasınlar diye ben onlara sıktım" diyerek üstlendiği kaydedildi. Yaklaşık 12 saat süren duruşma sonunda, sanıklar Ali Çelebi ve Mehmet Ali Çelebi'nin tahliyelerine karar verildi. Duruşma, 14 Ekim'e ertelendi.

Etiketler :