Kaybeden Türkiye mi, İsrail mi?

Kaybeden Türkiye mi, İsrail mi?

Fransız Le Monde gazetesi Türkiye'nin dış politika adımlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede "Türkiye'nin Jeopolitik Kayması İsrail'i kaygılandırıyor" diye yazdı.

Le Monde gazetesi, Türkiye'nin "jeopolitik kayması"nın İsrail'i kaygılandırdığını belirttiği analizinde Türkiye'nin Müslüman komşularına yakınlaştığı Ortadoğu'daki "Büyük bölgesel oyun"da İsrail'in elinde "pek bir koz" olmadığı yorumunu yapıyor.

Türkiye'nin, "İslamcı bir parti"nin yükselişi ve Irak savaşının ardından "yavaş yavaş Amerikan korsesinden kurtulduğu" görüşünü de dile getiren gazete, Türkiye ile İsrail için "İki ortaktan en çok kaybedecek olanı İsrail'dir çünkü onun Ortadoğu'da bir tek Müslüman müttefiki var" yorumunu yapıyor.

Türkiye'nin askeri tatbikatını iptal etmesinin, "Daha derin bir rahatsızlığın işareti" olarak değerlendirildiği analizde, Türkiye'nin, Müslüman komşularına yakınlaştığı, bu büyük bölgesel oyunda İsrail'in elinde pek bir koz olmadığının altı çiziliyor.

Oysa bölgesinde izole olan Yahudi devleti için Türk müttefiki ile ilişkileri geliştirmesinin taşıdığı öneme işaret edilirken, İsrail'in, Washington'un nezdindeki itibarını Türkiye'nin hizmetine sunduğu kaydediliyor.
 

Etiketler :