Kazaların maliyeti yıllık 20 milyar TL

Kazaların maliyeti yıllık 20 milyar TL

Türkiye'de her yıl trafik kazalarında 10 bin kişinin hayatını kaybettiği, 200 bin kişinin de yaralandığı bildirildi.

Bu yaralanmaların çoğunun kalıcı engeller veya uzun süreli sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Odabaşı, trafik kazalarının Türkiye'ye maliyetinin de 20 milyar lira olduğunu söyledi. DSÖ, Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar Oruçoğlu Termal Otel'de düzenlenen ve 3 gün devam edecek 'Polis ve Jandarma İçin Güvenli Trafik Projesi' semineri başladı. 

Seminerin açılışında konuşan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Güvenli Trafik Projesi Eğitim Uzmanı Odabaşı, dünyada karayollarında meydana gelen trafik kazalarında, her yıl 1 milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini ve 20 milyonun üzerinde kişinin de yaralandığını söyledi. Odabaşı, ciddi bir halk sağlığı sorunu olan bu duruma müdahale edilmediği takdirde, yollarda ki trafik kazalarının artması ve 2030 yılına kadar ilk 5 ölüm nedeni arasında yer almasının beklendiğini bildirdi. 

Türkiye için önemli bir halk sağlığı olan trafik kazalarının sadece Türkiye'nin değil, başka ülkelerinde sorunu olduğunu aktaran Odabaşı, "Dünya Sağlık Örgütü'nün verisine göre, Avrupa bölgesindeki 53 ülkede buna Türkiye dahil yılda 120 bin kişi hayatını kaybediyor ve 2,5 milyon kişi de yaralanıyor. Trafik kazaları 9 ile 29 yaş arasındaki ölümlerin en önemli nedeni halinde. Kazalarda hayatını kaybedenlerin yüzde 40'ı da yaya, motosiklet veya bisiklet sürücüleri oluşturuyor." diye konuştu. 

Trafik kazaları nedeniyle oluşan ölümler ve yaralanmaların engellenmesi ulusal ve uluslararası kuruluşlar olduğu kadar sivil toplum kuruluşlarının da önemli çalışmaları içerisinde olduğunu belirten Odabaşı, "Ancak takdir ederseniz ki; sonuçlar oldukça yavaş elde ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün konuyla ilgili yaptığı ilk çalışma 2004 yılında yayınlanan Küresel Yol Güvenliği raporu. 2005 yılı nda üye ülkelerde kaza ve şiddetten kaynaklanan yaralanmaların azaltılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. 2009 yılında Moskova'da bakanlar düzeyinde Küresel Yol Güvenliği konferansı düzenlendi ve 20112020 yılları arasında ülkemizde yol gü venliğiyle ilgili gerçekleştirilecek ilerlemeyi Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na bildirmeyi taahhü t ettik." dedi. Trafik kazalarından kaynaklanan yaralanma ve ölümlerin 2020 yılına kadar azaltılmasının devletin resmi taahhüdü olduğuna dikkat çeken Odabaşı, "Projenin uygulanması için Avrupa bölgesinden Rusya Federasyonu ve ülkemiz seçildi. Ancak bu seçimin ana nedeni Avrupa bölgesindeki diğer ülkelerden daha fazla kaza ve yaralanmaların Rusya ve Türkiye'de olması değil, Rusya ve Türkiye'nin kaza ve yaralanmaların azaltılmasına yönelik çalışmalar yapacağını taahhüt etmesi." diye konuştu. 

Bir projenin başarıya ulaşmasının, sağlam teorik temellerin olmasıyla ilgili olmadığını dile getiren Odabaşı, bir projenin başarıya ulaşmasının uygulamadakilerin etkililiğiyle ilgili olduğunu söyledi. Ne kadar iyi tasarlanmış olursa olsun bu projenin başarıya ulaşmasında denetleme personelinin çok önemli bir rolü olduğunu dile getiren Odabaşı, bu projede denetleme personeli başarısız olursa projenin de başarısız olacağını belirtti. 

Projenin uygulama illerinin Afyonkarahisar ve Ankara olduğunu aktaran Odabaşı şöyle devam etti: "Afyonkarahisar'daki denetlemeleri ve denetlemeleri yapan polis arkadaşlarımızın projeye kendilerini yakın hissetmelerini ve projeyi önemsemelerini çok önemsiyoruz. Bu semineri gerçekleştiremedik hedefimizde polis ve jandarmanın bu proje kapsamında projenin ne amaçla yapıldığına ilişkin ve bundan sonra yapılacak olanlara ilişkin bir fikir sahibi olmanız ve projeye katkıda bulunmanız." 

Üç gün devam edecek seminerde, 40 polis ve 56 jandarma trafik denetleme görevlisine eğitimi Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Arıkan Öztürk ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Güvenli Trafik Projesi Eğitim Uzmanı Dr. Şeyda Odabaşı verecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :