“Kazanmak için iyi bir şansa sahipler”

“Kazanmak için iyi bir şansa sahipler”

HAS Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş daha önce Wikileaks belgelerine de konu olan ve bugün sonuçlanan genel maksat helikopteri ihalesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

17 Aralık 2010 tarihinde düzenlediğimiz basın toplantısında, Wikileaks belgelerinde yer alan bazı ifadeleri dile getirerek, Savunma Bakanı Sayın Vecdi Gönül’den açıklama beklediğimizi dile getirmiştik. Söz konusu ifadelerde, Türk Silahı Kuvvetleri’nin genel maksat helikopteri ihalesinde finale katan iki firmadan biri olan Sikorsky, “Kazanmak için iyi bir şansa sahipler” cümleleriyle Sayın Gönül tarafından övülmekteydi.

Sayın Gönül’ün ihalenin tamamlanmasından çok önce, 6 Şubat 2010’da, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile yaptığı görüşmede dile getirdiği bu sözler, tarafımızca “ihsas-ı rey” olarak yorumlanmıştı. Sayın Gönül, meseleyi gündeme taşımamız üzerine yaptığı yazılı açıklama, söz konusu görüşmede, firma yetkilerinin bulunmadığını ifade etmiş, ikili görüşme esnasında Sikorsky firmasının “üstün yeteneklerinden” bahseden ABD Savunma Bakanı’na neden, “Sikorsky’nin ihaleyi kazanmak için iyi bir şansa sahip” var cümlesini sarf ettiğine açıklık getirmemişti.

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin bugün (21 Nisan 2011) yaptığı toplantıda, Genel Maksat Helikopter İhalesi’ni, Amerikan Sikorsky firmasının kazandığı açıklandı. Herhangi bir demokratik ülkede milyarlarca dolarlık bir ihalenin sonuçlanmasından çok önce alıcı tarafın satıcı tarafa net bir şekilde kendi görüşünü ifade etmesi kelimenin en hafif anlamıyla siyasi bir skandal olarak nitelendirilir. Böylesi bir skandala karışanların derhal istifa etmeleri söz konusu demokratik ülkelerin kamuoylarınca beklenir. Maalesef bu konuyu dile getirmemizin üzerinden geçen süre zarfında hükümetin konuyu geçiştirmeye çalıştığını sayın bakanın da ısrarla istifa müessesinden uzak durduğunu gördük. Bugün ortaya çıkan netice göstermiş olduğumuz tepkinin haklılığını ortaya koymaktadır.   Bunun üzerine,  aylar öncesinde dile getirdiğimiz ve bugüne kadar ne Türk ne de Amerikalı yetkililer tarafından içeriği yalanlanmayan, Sayın Gönül ile Sayın Gates arasındaki 6 Şubat 2010 tarihli görüşmenin ilgili bölümünü siyasi sorumluluk anlayışımız ve “fikri takip” ilkesi gereğince aşağıda sunuyoruz.

Tarih: 6 Şubat 2010. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile ABD Savunma Bakanı Robert Gates arasındaki görüşme tutanağından:

“17. paragraf: Gönül’le yaptığı görüşme sırasında Savunma Bakanı, halen açık olan ihalelerde Amerikan firmalarını seçmesi durumunda Türkiye’nin hem askeri yeteneklerini geliştirme, hem de ekonomik fayda sağlama fırsatlarına sahip olduğunu dile getirdi. Evvela, Türkiye’de üretilen ve Türkiye tarafından satın alınan her bir helikopter için, Sikorsky firması Türkiye tarafından ihraç edilmek üzere ikinci bir helikopter üretmeyi garanti etmeye hazırdır. Savunma Bakanı, çağdaş teçhizat sağlamanın yanı sıra, bu teklifin Türkiye’ye yüz milyonlarca dolar ihracat geliri kazandıracağını açıkladı.

Gönül, Sikorsky’nin kendisine, ABD’den sonra en büyük Sikorsky tüketicisinin Türkiye olduğunu söylediğini Türkiye’nin zaten 70 Sea Hawk helikopteri (Boeing’ten de 14 ağır nakliye helikopteri (CH-47)) satın aldığını söyledi. Yeni proje için ihale iki yıldır devam etmekte ve Sikorsky ve İtalyan firması son aşamaya kalmıştır. Gönül, Sikorsky’nin kazanmak için iyi bir şansa sahip olduğuna inanmaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.