Kazı çalışmalarında 'patlama' kaygısı!

Kazı çalışmalarında 'patlama' kaygısı!

BİTLİS- Mutki'de ki faili meçhul kazı çalışmalarına metan gazı engeli.

Bitlis'in Mutki ilçesindeki şehir çöplüğünde 3 gün önce başlatılan kazı çalışmaları, metan gazının patlayabileceği ihtimali üzerine durduruldu.

Bitlis Barosu Başkanı Enis Gül ve Muş İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Avukat Vedat Şengöl Mutki Cumhuriyet Savcılığı'nın, kazı alanında metan gazının patlayabileceği ihtimalinin olması üzerine kazıyı durdurduğunu söyledi.

Özellikle tanık beyanlarının değerlendirilmesi sonucu, Mutki şehir çöplüğünde yapılan kazıdan henüz netice alınamadığını ifade eden Muş İnsan Hakları Derneği Başkanı Avukat Vedat Şengöl ve Bitlis Barosu Başkanı Enis Gül, Mutki şehir çöplüğündeki yapılan kazıdan şu an için netice alınamadığını aktardı. Mutki Cumhuriyet Savcılığı, kazı alanında metan gazının patlayabileceği ihtimalinin olması üzerine kazıyı durdurduğunu belirten Şengöl ve Gül şu açıklamayı yaptı;

"Biz de ayrıntılı bir araştırma yapılması için, savcılıktan bilirkişinin alana gelmesi ve rapor vermesi yönünde talepte bulunduk. Dün üniversiteden bilirkişiler gelip, kazı alanına baktı. Fakat ellerinde yeteri kadar alet olmadığı için, ayrıntılı araştırma olmadı. Gazın daha bilimsel şekilde araştırılması için, bilirkişi ve gerekli aletlerin buraya getirilmesini talep ettik. Şu an itibariyle kazı çalışması durdu.

Şu an itibariyle cesetlere ulaşamadık. Tanığın beyanına göre, yaklaşık 20 metrelik bir kanala 8 kişi gömülmüş. 15 yıl geçmiş ve üzerinde hafriyat birikmiş. Kazıdan bir netice alamadık. Savcılıktan çöplükteki atık maddelerin tümünün kaldırılmasını talep ettik. Çünkü cesetlere ulaşmanın başka bir yolu yok. Yine tanık bayanın bize verdiği farklı adresler var. Tanıkların gösterecekleri yeni yerlerde de kazılar devam edecek. Ayrıca olaylarla ilgili olarak suç duyurusunda bulunacağız. Ayrıca savcılıktan hangi kamu görevlisinin, hangi dönemde görev yaptığına ilişkin tespit isteyeceğiz. Sanırım olay git gide netleşecek."

Görgü tanığı olduğu belirtilen bir kepçe operatörünün yer göstermesi üzerine Mutki Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda yapılan buradaki kazılarda ise 1994 yılında yaşanan bir çatışmada öldürüldükleri ileri sürülen 2'si kadın toplam 8 PKK'lının kemikleri aranıyor. CİHAN

Etiketler :