KCK davasında Kürtçe savunma krizi

KCK davasında Kürtçe savunma krizi

Terör örgütü PKK'yı da bünyesinde barındıran KCK davasının bugünkü duruşmasında da Kürtçe savunma krizi aşılamadı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan 15. duruşmada kimlik tespitinden sonra, sanıklara savunma için söz verildi. İsmi okunan her sanık, Kürtçe konuşarak ana dilinde savunma yapmak istediğini belirtti. Bunun üzerine mahkeme başkanı, "Kürtçe olduğunu düşündüğümüz bir dille savunma yaptı." diyerek mikrofonu kapattı. Bu sırada sanık avukatlarından Salih Uysal, "Milyonlarca kişinin konuştuğu bir dili yok sayamazsınız." itirazında bulundu. Mahkeme başkanı da, "Biz, milyonlarca kişinin Kürtçe konuştuğunu, Kürtçenin bir dil olduğunu biliyoruz. Buna itirazımız yok." karşılığını verdi. Daha sonra duruşmaya ara verildi.

DEVAMI GELİYOR...

Demirtaş: Kürtçe savunma normalleşmeyi sağlar

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ana dilde savunma yapmanın bütün insanların doğal hakkı olduğunu söyledi. Demirtaş, sanıkların Türkçe bilmesinin ana dilde savunma hakkını ortadan kaldıramayacağını belirtti.

KCK duruşmasını izlemek üzere Diyarbakır Adliyesi'ne gelen Selahattin Demirtaş, Kürtçe savunma konusunda gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye'deki bazı mahkemelerin ana dilde savunmayı kabul ettiğini hatırlatan BDP Genel Başkanı, "Bugünlerde kamuoyunun vicdanını yaralayan tahliyelerden sonra siyasetçilerimizin, kadın ve gençlik temsilcilerimizin sırf ana dilleri nedeniyle tutuklu kalması kamuoyunun vicdanını yaralar. Bizim beklentimiz hem ana dilde savunma krizinin aşılması hem de arkadaşlarımızın tahliyelerinin gerçekleşmesidir. Bu, şüphesiz Türkiye'de normalleşme ve barış için çok önemli gelişmede olacaktır. Artık Türkiye kendi iç barışını sağlarken, Kürt sorununun çözümüne doğru giderken, bu tür somut adımlarla ilerleye ilerleye gitmelidir.'' dedi.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :