Kemal Kılıçdaroğlu'na tarihi uyarı

Kemal Kılıçdaroğlu'na tarihi uyarı

'Osmanlı'da Türk olmak ayıptı' diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan uyarı geldi. Orbaylı, Kılıçdaroğlu'nu 'ezbere' konuşmakla suçladı...

Yakup Bulut'un haberi

Başbakan Tayyip Erdoğan’dan sonra ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘Memur Kemal’ dedi. Kılıçdaroğlu, Siyaset Meydanı’nda “Osmanlıda Türk olmak ayıptı” iddiasında bulundu. Kılıçdaroğlu’nun “ezbere” ve “bilgisi olmadan” konuştuğunu belirten Topkapı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ‘Türk olmak ayıptı’ çıkışına tepki göstererek “Basit memur yorumları bunlar” dedi.

BİLMEDEN EZBERE KONUŞMASA İYİ EDER

“Osmanlı’da Türk olmak ayıp mıydı?” sorusuna “Değildi, ama şimdi ayıp” şeklinde esprili bir cevap veren İlber Ortaylı “Cevap vermek istemem ama, yanlış yani. Osmanlı Türkmen mi, Türk mü, değil mi’ kitaplarımda var. Kılıçdaroğlu ezbere konuşmuş. Yapmasa böyle şeyler daha iyi. Hayır, basit memur yorumları bunlar. Adamın tabi tarih bilgisi, birikimi de yok. Böyle şeyler konuşmasa daha iyi eder. Yok sonuçta anlaşılıyor ki böyle şeyler konuşmasalar daha iyi ederler” diye konuştu.

TÜRKLER YÖNETİMDE KARAR VERİCİ

İnternet ortamında kendisine dayandırarak Kılıçdaroğlu’nun ifadelerine benzer yorumlar yapılmasına da tepki gösteren Ortaylı “Osmanlı Devleti’nde Türk olmanın ayıp sayıldığı yorumu benim yazdıklarımdan çıkmaz. Bana dayandırmasınlar, kitapları iyi okusunlar. Kitaplar, Türk soyundan gelenlerin Osmanlı’da yönetim ve üst düzey bürokraside ezici çoğunlukta olduğunu ortaya koyuyor. Yöneticilerin Türk soyundan gelmesinin yanında, devletin karar verici kademesinde Türk olanların çokluğu ve dönem içinde yazılan hem diğer etnik kökenlilerin hem de diğer devletlerin Türklere övgüleri tarih kitaplarında yeralıyor” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun tarih çıkışı: Ümmet vardı Türklük ayıptı!

• Önceki gece katıldığı televizyon programında “iki dil” konusunda da görüşlerini dile getiren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu şu ifadeyi kullandı: “Hepimiz hepimizi eşit seviyoruz. Türkiye, kafatası devleti değildir. Osmanlı Devletinde Türk olmak ayıptı. O dönem ümmet toplumu vardı. 21. yüzyılda, 19 yüzyılın politikalarıyla bu ülkeyi götüremeyiz. Yurttaşlara iki nokta da eşit davranmalıyız. 1 inanç, 2 etnik” diye konuştu.

Star Gazetesi

 

Etiketler :