Kendi bakanı Kaddafi'ye isyan etti

Kendi bakanı Kaddafi'ye isyan etti

Kaddafi'nin "istifa etmeyeceğim" açıklamasının ardından ülkedeki gerginlik giderek artıyor. Libya İçişleri Bakanı Yunus, Kaddafi'nin liderliğini tanımadığını ilan ederken, ordudaki bazı üst düzey komutanların da görevlerini bırakarak bazı bölgelerde muhal

Libya'nın başkenti Trablus ve Bingazi'de göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar gece de sürdü. Sokaklarda slogan atarak dolaşan hükümet karşıtı protestocular, ateş yakarak barikatlar kuruyor.

TÜM GELİŞMELER

22 Şubat- 23:55 - Zapatero, bakanlarıyla acil bir toplantı yaptı 
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Libya'da yaşanan olayları değerlendirmek için bu akşam bakanlarıyla acil bir toplantı yaptı.
Libya'da çıkan olaylarla bağlantılı olarak İspanyol hükümeti kriz masası oluştururken yapılan yazılı açıklamada, Libya'da bulunan İspanyol vatandaşlarının alınması için bu gece Trablus'a bir uçak gönderileceği bildirildi.

Başbakan Zapatero'nun başkanlığında yapılan toplantıya Ekonomi, İçişleri, Dışişleri, Savunma Bakanları ile Başbakan Yardımcılarının yanısıra Ulusal İstihbarat Merkezi Genel Direktörü ile Devlet Güvenlik Müsteşarı'nın katıldığı ifade edildi. Zapatero'nun, Libya'daki durumla ilgili olarak ana muhalefetteki Halk Partisi'nin lideri Mariano Rajoy'u da telefonda bilgilendirdiği kaydedildi.

KADDAFİ'Yİ KENDİ BAKANI VURDU

22:28 - Libya İçişleri Bakanı Yunus, Kaddafi'nin liderliğini tanımadığını ilan etti 
Libya İçişleri Bakanı Abdül Fatah Yunus, Muammer Kaddafi'nin liderliğini tanımadığını ve muhalefete katıldığını ilan etti.

El Cezire'nin haberine göre Yunus, ''17 Şubat Devrimi'ne katıldığını'' açıkladı.
Orduya da çağrıda bulunan Yunus, silahlı kuvvetlerin de halk ayaklanmasının yanında yer alması çağrısı yaptı ve ordunun, halkın ''meşru taleplerinin'' yerine getirilmesi yönünde çalışmasını istedi.

TÜRK FERİBOTLARI BİNGAZİ LİMANINDA

22:03 - Feribotlar Bingazi'ye ulaştı 

Libya'daki Türkleri yurda getirmek üzere yola çıkan, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) bağlı ''Orhan Gazi-1'' ve ''Osman Gazi-1'' feribotları Bingazi'ye ulaştı.

21:13 -  Libya şirketi Buraq Air'e ait yolcu uçağıyla Trablus'tan İstanbul'a gelen yolculardan Ömer Engin Baysal, geldiği için mutlu olduğunu ancak orada kalan arkadaşları için üzüldüğünü söyledi.

Baysal, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, hala Trablus Havalimanı'nda bekleyen birçok Türk olduğunu belirterek, ''Onlar da bir an önce getirilmeli, çünkü göstericilerin ne yapacağı belli olmuyor'' dedi.
Libya'da adeta bir iç savaş yaşandığını, havalimanına bile farklı yollardan zor bir şekilde gittiklerini anlatan Baysal, şöyle devam etti:

''Bizi havalimanına oraları bilen Libyalı bir arkadaş götürdü. Orada her şeyimizi bıraktık geldik. Yağmalama devam ediyor. Yağmalamanın sebebi ise isyancıların sesini yurt dışına duyurmak istemesi. Biz de öğrendik ki halkın büyük çoğunluğu rejime karşıymış. Büyükelçiliğimiz bizimle son derece güzel ilgilendi. Bizzat Türklere karşı bir saldırı yok. Geldiğim için mutluyum. Ancak orada kalan arkadaşlarım için üzülüyorum. Kalan arkadaşlarımız da yavaş yavaş kara ve havayoluyla gelmeye çalışıyorlar. Bingazi'deki arkadaşlarımızdan haber alamıyoruz. Hiç dönemeyeceğim korkusu yaşamadım.''
Yolculardan Adil Yaşar ise çok üzücü şeyler yaşadıklarını, aç ve susuz kaldıklarını ifade ederek, iki gündür bekledikleri havalimanında yiyecek ve içecek hiçbir şey bulunmadığını söyledi.

20:40 - El Arabiya: Arap Birliği, Libya delegasyonunun katılımını askıya aldı 

El Arabiya televizyonu, Arap Birliği'nin Libya delegasyonunun katılımını askıya aldığını duyurdu.
Arap Birliği, Libya'daki olayları görüşmek üzere bugün Kahire'de olağanüstü toplanmıştı.
20:35 - Mısır'dan kalkan THY uçağı İstanbul'a indi 

Libya'dan tahliye edilerek Mısır'a getirilen Türk vatandaşlarını taşıyan Türk Hava Yollarına (THY) ait özel uçak, İskenderiye'den İstanbul'a geldi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine, Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için bugün İskenderiye'ye gönderilen TK 3682 sefer sayılı A330 tipi özel uçak, saat 20.05'te Atatürk Havalimanı'na indi.
Uçakta Libya'dan Mısır'a getirilen 249 Türk vatandaşı bulunuyor.

19:57 - Libya'daki Suriyeliler tahliye ediliyor 

Resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Libya'dan ayrılmak isteyen Suriyelilerin ülkelerine taşınması için Suriye Havayolları dört sefer düzenleyecek.
Libya'daki olaylar nedeniyle Suriye-Libya uçak seferleri durdurulmuştu. Ancak ülkede olayların büyümesinin ardından Suriye, Libya Büyükelçiliği aracılığı ile Libya'da yaşayan vatandaşlarına çağrıda bulunmuş, Suriye'ye dönmek isteyenlerin büyükelçiliğe başvurmasını istemişti.

Çağrının ardından gelen taleplerin yoğunluğu nedeniyle Libya'daki Suriyelilerin tahliyesi için bugün ilk sefer yapılmıştı. Bu gece ve yarın sabah yapılacak dört seferin yanısıra, Suriye Havayollarının Libya'daki vatandaşları için sayısı belirsiz seferler yapmaya hazırlandığı belirtildi.

19:55 - Castro'dan Libya'daki olaylara NATO yorumu 

Küba eski lideri Fidel Castro, Libya'daki ayaklanmanın, NATO'nun bu ülkeyi işgal etmesinin bahanesi olarak kullanılabileceğini iddia etti.

AP'nin haberine göre Castro, bugün yayımlanan bir makalesinde, ''Kaddafi'yi onaylarsınız veya onaylamazsınız ama dünyayı çeşit çeşit haberler sardı. Neyin doğru, neyin yalan olduğunu anlamak için gereği kadar beklemek gerekiyor'' dedi.
Castro yazısında amacın, bu ülkenin petrol kaynaklarını kontrol altına almak olabileceğini iddia ederek, ''ABD yönetimi Libya'da barışla ilgilenmiyor ve NATO'ya, belki saatler, belki günler içerisinde, bu zengin ülkeyi işgal emri vermekte tereddüt etmeyecektir'' iddiasında bulundu.

19:47 - Binlerce Türk vatandaşı, Libya'dan Tunus'a geçecek 

Libya'nın kuzeybatısındaki bölgelerde çalışan yaklaşık 3 bin Türk vatandaşının bu akşamdan itibaren Tunus'a karayoluyla geçmesi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre Türk vatandaşları, Tunus'un Libya sınırındaki Ras el Jdir sınır kapısına, çalıştıkları şirketlerin araçları ya da kendi imkanlarıyla gelecek.

Libya yasaları gereği şirketlerin merkez ofislerinde tutulan bazı pasaportlara ulaşılamaması, bazılarının da tahrip olmasından dolayı Türk vatandaşlarının büyük bölümü pasaportsuz olarak sınıra gelecek.

Tunus makamları, Türk vatandaşlarının pasaportsuz geçişine izin vereceklerini belirtti ancak Libya tarafının pasaportsuz geçişi engellemesinden endişe ediliyor. Şimdiye kadar sınıra yürüyerek gelen az sayıda Türk vatandaşının bazılarının geçişlerine, pasaportlarının üzerlerinde bulunmamasından ötürü, Libya makamları izin vermedi. Tunus'taki Türkiye Büyükelçiliğinin bir yetkilisi, geçişlerde yardımcı olmak üzere Ras el Jdir sınır kapısına ulaştı.

Türk vatandaşları Tunus'a geçince, karayoluyla Cerbe'ye getirilecek, oradan da
Türkiye'den gelen uçaklarla Türkiye'ye gönderilecek.

19:20 - Türkler'i taşıyan uçak, Mısır'dan havalandı 

Libya'dan tahliye edilen ve Mısır'a getirilen Türk vatandaşları İstanbul'a hareket etti.
Türk vatandaşlarını taşıyan Türk Hava Yollarına ait uçak, İskenderiye'nin Burc el Arap bölgesinde bulunan havaalanından yerel saatle 18.55'te havalandı.
İstanbul Atatürk Hava Limanı'na 20.15'te inmesi öngörülen uçakta, Libya'dan Mısır'a getirilen 249 kişi bulunuyor.

19:14 - AB, Libya ile ticaret anlaşmasını askıya alıyor 

AB, Libya ile müzakere etmekte olduğu çerçeve ticaret anlaşmasını askıya alacağını bildirdi.

Mısır'da bulunan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kahire'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya'da meydana gelen olaylardaki ölümlerden üzüntü duyduğunu ve şiddeti kınadığını belirterek, herkese itidalli olmaları çağrısında bulundu.

Ashton, ''Libya ile müzakere sürecinde olduğumuz çerçeve ticaret anlaşmasını askıya alacağız'' dedi.

Bu arada, Hollanda;da yaşayan Libyalılar, Kaddafi rejimine karşı bir protesto gösterisi düzenlediler.

Lahey;deki parlamento binası önünde yapılan gösteriye katılanlar, ülkelerinde devam eden rejim karşıtı harekete destek vererek, Kaddafi;nin bir an önce Lahey;de yargı karşısına çıkmasını istediler.

Göstericiler, ayrıca Libya;da halka karşı uygulanan şiddet ve saldırıları da kınadılar.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :