KENDİ ÜLKESİNİN DİLİNİ BİLMEYEN CUMHURBAŞKANI

KENDİ ÜLKESİNİN DİLİNİ BİLMEYEN CUMHURBAŞKANI

Kazakistan'da cumhurbaşkanlığı seçimine girmek isteyen adaylar, 90 dakika süren zorlu sınavda birden fazla yanlış yaparlarsa, başarısız sayılıyorlar.

Sınav, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in, karşısına çıkabilecek adayları yıldırma taktiği olarak niteleniyor.Bağımsızlığını kazanmasından 20 yıl sonra bile Rusçanın hala egemen dil olduğu Kazakistan'da, nüfusun sadece üçte ikisi Kazakça biliyor.

Nazarbayev'in en ciddi rakibi olarak görülen Alga! Partisi adayı Vladimir Kozlov'un, Rus kökenli olması ve çok az Kazakça konuşması yüzünden, sınava ve dolayısıyla cumhurbaşkanlığı yarışına havlu attığı kaydediliyor.

Daily Telegraph, Kazakistan seçim komisyonunun hafta başında yeni sınav zorunluluğunu açıkladığını ve ilk grup adayın Salı günü sınava alındığını yazıyor. Habere göre, yazılı ve sözlü sınavı geçemeyen ilk aday Ualikhan Kaisarov, yönetimin, bu sınavı kendisini engellemek amacıyla ortaya attığını savundu.

Akıcı bir şekilde Kazakça konuştuğunu söyleyen Kaisarov, "Bence bu siyasî nitelikli bir karardı. Tek amaç, cumhurbaşkanlığı seçimine katılmamı engellemekti. Yetkililere, bir dil komisyonu kurularak yurtttaşlarını dil bilgisi sınavından geçirmek isteyen bir başka ülke olmadığını söyledim." dedi.

Dil komisyonu başkanı Mirzatay Zoldasbekov ise, adayın sınavda toplam 28 yanlış yaptığını açıkladı. Ülkenin fazla tanınmayan ve Nazarbayev'e desteğini açıklamış olan çevreci politikacılarından Musagali Duambekov'un ise, sınavda "5 ufak biçimsel hata yapmasına rağmen", dil bilgisi sınavını geçen ilk aday olduğu kaydediliyor.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Kazakistan'ın liderliğini yürüten Nursultan Nazarbayev de, Kazakça dil bilgisi sınavına girmek zorunda.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :