Kerkük'te Türkmen ve Araplar seçmen kütüklerinin yeniden tetkik edilmesini istiyor

Kerkük'te Türkmen ve Araplar seçmen kütüklerinin yeniden tetkik edilmesini istiyor

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Muhammed Saman:- "Bu seçimlerde Kerkük için sadece Kerküklülerin oy kullanmasını istiyoruz"

KERKÜK (AA) - Irak'ın Kerkük kentindeki Türkmen ve Araplar, 6 Kasım 2023'te yapılacak yerel seçim öncesi kentteki seçmen kütüklerinin yeniden tetkik edilmesini talep ediyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Sözcüsü Muhammed Saman ile Kerkük Arap Meclisi Üyesi Hatem el- Tai, Kerkük'te ortak basın toplantısı düzenledi.

ITC Sözcüsü Saman, 6 Kasım'da Irak'ta yapılacak yerel seçimlerin önemine değinerek, "Bu seçimlerde Kerkük için sadece Kerküklülerin oy kullanmasını istiyoruz." dedi.

Kerkük'te Türkmen ve Araplar olarak kentteki seçmen kütüklerinin tetkik edilmesini ve yeniden gözden geçirilmesini istediklerini belirten Saman, nüfus kaydı ve kütükleri Kerkük olmayan yüzbinlerce seçmenin burada oy kullanmasından endişe duyduklarını söyledi.

Irak İl Seçim Yasası'nın Kerkük'teki yerel seçimleri kapsayan 35. Maddesinin uygulanmasını isteyen Saman, "Maddeye göre kentteki seçmen kütükleri incelenecek. Buna göre, Kerküklü seçmenlerin nüfus cüzdanıyla gıda karnesi eşleştirmeye tabi tutulacak. Eşleştirme sonucunda bilgileri örtüşmeyen kişiler bu kentteki yerel seçimlerde oyunu kullanamayacak." şeklinde konuştu.

Saman, 2003 ila 2017 tarihleri arasında kuzey kentlerden demografik değişiklik amacıyla yaklaşık 300 bin vatandaşın Kerkük'e kaydırıldığını ileri sürerek, bu nedenle yerel seçimler öncesi seçmen kütüklerinin yeniden gözden geçirilmesini talep ettiklerini dile getirdi.

Arap Meclisi Üyesi Hatem el- Tai de Irak Bağımsız Seçim Yüksek Komiserliği Kerkük Bürosu'nun siyasallaştığını savundu.

Daha önceki seçimlerde meydana gelen hile ve şaibelere Kerkük Bürosu'nun göz yumduğunu aktaran Tai, büronun tek bir etnik grup tarafından yönetilmemesini, Türkmen ve Arapların da aktif görev almasını istedi.

Irak'ta yeni seçim yasası tasarısının bazı maddeleri 20 Mart'ta Meclis'ten geçti. Yeni seçim yasası tasarısının diğer maddeleri ise 25 Mart'ta Meclis'te oylamaya sunulacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.