Kıbrıs Petrol İçinde mi Yüzüyor?

Kıbrıs Petrol İçinde mi Yüzüyor?

Akdeniz'de arama yapan şirkete göre, Kıbrıs Rum kesimin tek yanlı parsellediği ‘12. ve 3. parsel’deki yataklar 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek ölçüde.

Kıbrıs Rum yönetiminin, Türkiye ve KKTC’nin tüm uyarılarına rağmen, hafta sonu petrol ve doğalgaz sondajına başlaması, adada son on yıldır zaman zaman artan petrol gerginliğini iyice tırmandırdı.

AA muhabirinin derlemesine göre, Adanın etrafını çevrelediği belirtilen zengin petrol yatakları, son yıllarda, devam eden Kıbrıs müzakerelerini de gölgeledi ve adadaki tansiyonu yükseltti. Rumların, sondaja başlamasıyla Ada’da yeni bir süreç başlamış oldu.

Avrupa’nın ihtiyacını karşılar

Rum Alithia gazetesi, doğal gaz arama ruhsatının verildiği Amerikan Noble Energy şirketi üst düzey bir yetkilisinin geçtiğimiz dönemde Rum tarafına gittiğini, “Kıbrıs doğalgazı” ile ilgilenen çeşitli çevrelere, “(Güney) Kıbrıs’a ait 12. ve 3. parseldeki yataklar çok büyüktür” dediğini yazdı. Söz konusu yetkili, “Bu iki Kıbrıs parselinde bulunan yataklar Avrupa’nın önümüzdeki 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek ölçüdedir” dedi. Kıbrıs Rum yönetimi 2003 yılında Mısır’la başladığı Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama anlaşmasına, 2007’de Lübnan, Suriye ve İsrail ile devam etti.

Hidrokarbon arama ruhsatı ihalelerine ilk olarak Şubat 2007’de başlayan Rum yönetimi, Doğu Akdeniz’i kendince parsellere ayırarak, uluslararası ihaleye çıktı. Rum yönetimi, “Afrodit” adı verilen 12 parselde petrol ve doğalgaz arama ruhsatını, Amerikan menşeli Noble Energy şirketine verdi. Geçtiğimiz aylarda, petrol ve doğal gaz aranmasına, sözde “bağımsızlık günü” olan 1 Ekim’de başlanacağını duyuran Rum yönetimi, bu kararını öne alarak, sondaja 18 Eylül Pazar akşamı başladı. Rum radyosu, sondaja başlayan Noble Energy şirketinin platformunun üzerinde İsrail insansız casus uçaklarının uçuş yaptıklarını ve İsrail donanmasına ait gemilerin de platformun doğusunda görüldüklerini duyurdu. Sondaj öncesi, İsrail’in “Leviathan” ismi verilen parselinde bulunan doğalgaz platformu 12. parsele taşındı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.