Kılıçdaroğlu: Bu sorunu çözmek zorundayız

Kılıçdaroğlu: Bu sorunu çözmek zorundayız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şikayet ederek bu sorun çözülmez. Bir araya gelerek, oturarak, düşünerek, konuşarak bizim bu sorunu çözmemiz lazım, dedi.

Hakkari'deki mayın patlamasında şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Can'ın Gaziantep'teki baba evine taziye ziyaretinde bulunan Kılıçdaroğlu, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gaziantep Valiliği ziyaretinde hangi bilgileri aldıklarını yönündeki soru üzerine Kılıçdaroğlu, ''Sayın Vali'ye olayları sorduk. Failler konusunda ellerinde bazı önemli ip uçları olduğu, ama bu aşamada açıklamanın çok doğru olmadığı ifade edildi'' dedi.

Kılıçdaroğlu, ''Bununla ilgili Suriye mi, PKK mı sorumlu, bununla ilgili sayın Vali'nin açıklaması oldu mu?'' sorusuna karşılık, ''İlk kanaatler olayın PKK tarafından yapıldı şeklinde. Sayın Vali'nin de bu yöndeki görüşü ağırlıklı'' ifadelerini kullandı.

''Son dönemde artan terör olaylarıyla ilgili toplanma çağrısı'' yaptığını hatırlatan bir gazetecinin, ''Bugün devletin zirvesi burada olacak. Bu isimlerle aynı ortamda olacaksınız. Vermek istediğiniz mesajlar var mı?'' şeklindeki soru üzerine Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Siyasetçilerin terör konusunda üstüne düşen görevleri yapması lazım. Şikayet ederek bu sorun çözülmez. Bir araya gelerek, oturarak, düşünerek, konuşarak bizim bu sorunu çözmemiz lazım. Niye biz bir araya gelmiyoruz, niye bir araya gelip konuşmuyoruz, niye vatandaşın acıları olduğu zaman gidiyoruz da acıların sonlanmaması için çaba harcıyoruz. Biz bir şey söyledik, bir adım attık. Bizim attığımız adımdan kimse rahatsızlık duymasın. Biz vatandaşın terör konusunda yaşadığı acıları bitirmek istiyoruz sonlandırmak istiyoruz. Ben eminim her siyasal parti de bu sorunu çözmek için kafa yoracak, bilgili birikimli çok sayıda milletvekilimiz var. Her parti bir komisyon görevlendirir, ikişer, üçer milletvekili görevlendirir... Bir araya geliriz, bu soruna çözüm buluruz. Türkiye yedi düvele karşı mücadele etti, bu ülkeyi, bağımsızlığı kazandı. Ne olacak yani biz terörü mü bitiremeyeceğiz, yeter ki bir araya gelelim. Siyaset kurumu sorunları çözer, sorunlardan nemalanmaz. Sorunları çözeceğiz ki, bu ülkeye huzur gelsin, barış gelsin.''

-''Bu sorunu çözmek zorundayız''

Gaziantep'te yaşanan olay dolayısıyla Türkiye'nin bütün coğrafyasında hüzün olduğunu, tadıyla bir bayram geçiremediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Herkesin yüreğinde bir kırgınlık var, bir öfke var, 'niye biz bu haldeyiz' diyorlar. Bu halde olmamız lazım. Bayramda kinler biter, öfkeler biter, kırgınlar biter, insanlar bir araya gelir. Bir bakıyorsunuz bir bomba patlıyor, 9 yurttaşımız hayatını kaybetti, 60'a yakın yaralı var. Şimdi siz nasıl bayram yapacaksınız, ülkede huzuru nasıl sağlayacaksınız'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, sözlerinin şöyle sürdürdü:

''O açıdan benim siyasal partilere yine bir çağrım var; gelelim bir araya, oturalım biz bu işi konuşalım. Liderlerin bir araya gelmesi şart değildir. Her siyasal parti ikişer, üçer milletvekili görevlendirsinler. Anayasayı nasıl değiştirmek için bir araya geliyorsak, terörü sonlandırmak için de bir araya gelelim, oturalım, konuşalım. Ben eminim bu sorunu çözebiliriz. Çözmek zorundayız. 30-35 yıldır hep sorunu hep başka yerlere ihale ettik, biz çözmedik. Bakın bu sorun yarın daha da büyür, uluslalar arası boyut kazanırsa, sorunu çözmekte daha da büyük güçlüklerle karşılaşırız. O nedenle bir an önce adım atmak ve sorunu çözmemiz gerekiyor. Bu konuda halkın da beklentisi o.''


-''Terör insanlık suçudur''


Patlamaya karşı halkın tepkili olduğunu dile getiren gazetecinin, ''Antep'in seçilmesindeki neden, ne olmuş olabilir'' sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu, Gaziantep'te huzur ve sanayi olduğuna, dışardan gelen insanlara kucak açtığına dikkati çekti. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Burada hiçbir zaman terör olmazdı, insanlar kucaklaşırdı. Barış vardı burada ama buranın da huzurunu bozmak istiyorlar. Terör insanlık suçudur. Terör masum insanları öldürür. Bu olayı yapanlara, ben 'kesinlikle insandır demiyorum'. Bir insan bunları yapmaz. Bir insanın bunları yapmayacağını biliyoruz. Bunu yapanları lanetlememiz lazım ve bunu yapanları bir an önce bulup, yargının önüne çıkarmak lazım. Antep'in seçilme nedeni o, burada da huzuru bozmak istiyorlar, burada da barışı bozmak istiyorlar.''

Sükuneti elden bırakmamak gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, ''Terör bizi kışkırtmak isteyebilir. O kışkırtmalara bizim şu veya bu şekilde alet olmamamız lazım'' dedi.

Devletin zirvesinin bugün burada olacağını, cenaze töreni olacağını hatırlatan Kılıçdaroğlu, ''İnanıyorum, inşallah öyle olur; siyaset kurumu üstüne düşen görevi yapar. Bu da bir vesile olmuş olsun, bir araya geliriz ve bu terörü bitirmek için ortak bir mücadeleyi hayata geçirmiş oluruz'' dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.