Kılıçdaroğlu: Moralimizi bozmayacağız

Kılıçdaroğlu: Moralimizi bozmayacağız

Seçimlere yeni lideri Kılıçdaroğlu’nun rüzgarı ile giren CHP büyük bir hüsran yaşadı. Parti sahillerdeki hakimiyetini AK Parti’ye kaptırırken Kılıçdaroğlu’nun ‘Kürt açılımı’ da bölgede CHP’ye oy kazandırmaya yetmedi.

SEÇİM sonuçları CHP’de hayal kırıklığı yarattı. Yeni CHP seçmenden vize alamadı. Yüzde 30 oy bekleyen CHP seçimde kaybetti ancak hem Ergenekon sanıkları hem de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun liste başına koyduğu parti yöneticilerine Meclis yolu açıldı. CHP’nin kalesi sahiller de delindi, Güneydoğu’da özerklik açılımı ters tepti. Sonuçlar kurultay sinyalleri verdi. Bir önceki seçimlerde sahillerden yüksek oy alarak ‘sahil partisi’ olarak adlandırılan CHP bu seçimlerde sahillerde de oy kaybına uğradı. CHP İzmir, Aydın, Muğla’da gücünü korurken, kalesi olan Antalya’yı ise kaybetti. Bir önceki seçimde Antalya’yı alan CHP bu seçimde yenik düştü.

Demirel ekibi de Meclis’te 

CHP’de kan kaybı yaşandı ancak Kılıçdaroğlu listelerin ön sıralarına koyduğu ekibine Meclis yolunu açtı. Parti yöneticisi olan Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Hurşit Güneş, Volkan Canalioğlu, Umut Oran, Süheyl Batum, Sencer Ayata, Sezgin Tanrıkulu, Sena Kaleli, Alaattin Yüksel, Gülsün Bilgehan, İzzet Çetin ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil milletvekili seçildi. Süleyman Demirel’in desteklediği iddia edilen merkez sağ kökenli isimlerden Bursa adayı  Turhan Tayan, Ankara adayı Bülent Kuşoğlu, İstanbul’dan Aydın Ayaydın, İzmir’den Aytun Çıray milletvekili seçildi. Kürtlerin oyunu alabilmek için özerklik vaadinde bulunan Kılıçdaroğlu Güneydoğu’da hayal kırıklığı yaşadı. Güneydoğu’da sadece 3 milletvekili çıkaran CHP, Doğu’da ise sadece 5 milletvekili çıkarabildi. 2007’de Tunceli’den hiç milletvekili çıkaramayan CHP’nin 2 vekil çıkarması hemşehri desteği olarak yorumlandı. 

CHP 32 ilde hiç vekil çıkaramadı

Önceki seçimlerde 36 ilde milletvekili çıkaramayan CHP sayıyı 32’ye düşürdü. CHP’nin vekil çıkaramadığı iller şöyle; Ağrı, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Mardin, Muş, Nevşehir, Rize, Siirt, Şanlıurfa, Van, Yozgat, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Iğdır, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce.  

135 MİLLETVEKİLİ % 26

22 Temmuz 2007

Oy Sayısı: 7.300.234

Oy Oranı: 20,85

Vekil Sayısı: 112

3 Kasım 2002

Oy Sayısı: 6.113.352

Oy Oranı: 19,39

Vekil Sayısı: 177

Böyle devam edersek 4 yıl sonra iktidarız

Seçim sonuçlarını Ankara Genel Merkez’de değerlendiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekili sayısını artıran tek parti olduklarını, 6 aylık süreçte parti oylarını 3.5 milyon artırdıklarını ve dört yıl içinde de iktidara geleceklerini söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu, parti önünde bekleyin CHP’liler yaptığı konuşmada CHP’nin 12 Eylül 1980’den beri en yüksek oyu aldığını belirterek, “Seçime girip, milletvekili sayısını arttıran tek parti CHP’dir. Demokrasiye her zaman güvendik. AKP’ye başyarılar diliyoruz. Ancak şunu unutmasınlar daha güçlü bir CHP var. Sadece AKP değil bütün dünya unutmasın. Anayasa konusunda, özgürlükler konusunda kadın erkek eşitliği konusunda, medya özgürlüğü konusunu yakından takip edeceğiz” dedi. 

CHP İsanbul’da daha iyisini yapabilirdi  

CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şen, partisinin    İstanbul’daki oylarını artırdığını belirterek, “Bu seçimde İstanbul ili olarak 2007 genel seçimlerinde mukayese edebileceğimiz bir rakam var. Yüzde 26.9’dan 31.3’e çıktı. İstanbul’u il olarak bizim için yeterli görmesek de yüzde 30 oranında ciddi bir artış. Genel seçimlerin mukayesesi genel seçimle olmuştur. Bu nedenle yerel seçimlerle kıyaslama yapmak istatistiki açıdan yanlışlığa yol açacaktır. Sadece 94 gündür görev başındaydık. Daha fazla zamanımız olsaydı bu ekiple daha iyi bir çalışma yapabilirdik. Kısa sürede örgüt olarak yapabileceğimizin maksimumunu yaptık” diye konuştu. HABER MERKEZİ

BU KEZ OYUNU KULLANDI

Seçmen kaydı olmadığı için 12 Eylül referandumunda oy kullanamayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, bu kez eşi ve oğluyla birlikte oyunu kullandı. Evinin bulunduğu Çukurambar semtindeki Arjantin İlköğretim Okulu’nda oyunu kullanan Kılıçdaroğlu, “Uzun bir maratonun sonuna geldik. Bugün halkın karar günü. Halkın kararına saygı duyacağız. Umuyorum, demokrasiyi ve özgürlüğü bu ülkeye getirmek için çabalarımız yerini bulur” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.