Kılıçdaroğlu’nu sıkan sancı

Kılıçdaroğlu’nu sıkan sancı

CHP lideri her ne kadar parti içinde sular duruldu görüntüsü vermeye çalışsa da kulislerde dolaşan haberler çok farklı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, eski Genel Sekreter Önder Sav ve ekibini parti yönetiminden tasfiyesinin ardından, partide yaşanan "sakin tabloya" rağmen, kulislerde hareketlilik bitmiyor.

Parti Meclisi (PM) üyeleri, milletvekilleri ve son olarak il başkanları ile görüşen Kılıçdaroğlu'nun, PM'nin yenilenmesini öngören seçimli kurultay kararını verdiği belirtiliyor.

3 ARALIK PLANI

Kulislerde, kurultay için 4 Aralık ya da 18 Aralık tarihleri dile getiriyor. Kılıçdaroğlu'nun 3 Aralık 2010'da toplanması beklenen PM'yi dikkate alarak plan yaptığı, bu PM toplantısının, yeni bir krize gerekçe olmasını istemediği belirtiliyor. Parti tüzüğüne göre, kurultaydan sonra en yetkili organ olan PM, en az iki ayda bir toplanmak zorunda. Buna göre, olağan PM'nin 3 Aralık'ta toplanması gerekiyor.

Sav ekibinin PM'yi tıkayacağı iddialarından rahatsız olan Kılıçdaroğlu'nun, milletvekilleri seçimleri öncesi de, PM'de kriz yaşanmaması için "seçimli kurultay" hazırlığı yaptığı belirtiliyor. Tüzüğe göre, PM, milletvekili listesinin onaylanması konusunda Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) yetkilendiriyor. Sav ve ekibinin bu noktada pürüz çıkarabileceği iddia ediliyor.

SAV MERKEZLİ İKİ İDDİA

Sav'ın tasfiyenin hemen ardından verdiği "sıcak mesajlar" ise, kulislerde iki farklı iddianın konuşulmasına neden oldu. Sav merkezli birinci iddia, PM'de, tüzük kurultayı önergesinden imzaların çekilmesi ile Kılıçdaroğlu'ndan yana görüntü oluşsa da, aslında ağırlığın Sav'da olduğu, Sav'ın Kılıçdaroğlu'nu "seçimli kurultaya" gitmemesi için "ikna tablosu" oluşturduğu yönünde. Sav merkezli ikinci iddia ise, Sav aleyhine görüntü oluşturuyor. Sav ve ekibinin, seçimli kurultay için nabız yokladığı ancak 200 imzaya ulaşamadığı, bu nedenle "çekirdek" kadroda kriz yaşandığı iddia ediliyor. Sav ile eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay'ın arasının bu nedenle mesafeli olduğu, Okay'ın seçimli kurultay için imza toplanmasına soğuk baktığı ileri sürülüyor.

Tüzüğe göre, olağanüstü seçimli kurultay çağrısını genel başkan yapıyor. Delegelerin beşte birinin imzası ile de olağanüstü kurultay çağrısı yapılabiliyor. Ancak "seçimlerin", kurultay gündeminde yer alabilmesi için, delegenin yarıdan bir fazlasının imzası gerekiyor. CHP'nin son kurultayda gözüken kayıtlı delege sayısı, bin 250. Delege imzası ile seçim gündemli kurultay çağrısı için 626 imza gerekiyor.

TEKİN'DEN "GENÇLİK KURULTAYI" SÖZÜ

Kurultay kulisleri, sadece PM'nin yenilenmesi ile sınırlı değil. 2005'den bu yana kadın ve gençlik kurultaylarının toplanmadığı CHP'de, gençlik örgütü de hareketli. BUGÜN'ün aldığı bilgiye göre, örgütten sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, gençlik örgütünün kurultay taleplerine olumlu yanıt verdi.

Eski Genel Başkan Baykal'ın genel başkanlığı döneminde, Sav'ın etkisi ile gençlik ve kadın kurultayları toplanmıyor, gençlik ve kadın kolları başkanlıklarına atama yolu ile görevlendirmeler yapılıyordu. Örgütte nabız yoklanmadan yapılan bu atamalarda “Sav'a yakınlık" temel kriterlerden birisi idi. Gençlik örgütünde konuşulmaya başlanan kurultay iddiaları, Gençlik Kolları Başkanı Umut Tunç'un “gitmesi" olarak yorumlanıyor. Sav'ın atadığı Tunç, “tartışmalı sergi" ile kamuoyunda tanındı.

Kılıçdaroğlu büyük tehlike atlattı

Ankara'nın Çubuk İlçesi'nde Kurban Bayramı öncesinde havyan pazarı gezerek üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, büyük tehlike atlattı. Pazarda üreticilerin sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, daha sonra çay içmek için hayvan pazarı yakınındaki kahvehaneye oturdu. Bu sırada Seyfettin Yağcı ile Ergül Er isimli şahışlar arasındaki tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine, Er'in üzerinde bulunan silah ateş aldı. Yerden seken mermi, oradan geçmekte olan Süleyman Demirel'in bacağına isabet etti. Bacağından yaralanan Demirer kaldırıldığı hastanede ameliyat edilirken, tabancadan çıkan mermi kovanı da CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum'un dizine isabet etti. Olaydan sonra gözaltına alınan Yağcı ile Er, Çubuk Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Yapılan incelemede Er'in üzerindeki silahın taşıma ruhsatlı olduğu belirlendi.

Akyurt ilçesine bağlı Büğdüz köyünde ikamet eden Ergül Er'in Kılıçdaroğlu'nu görmek için kurban pazarına gittiği ve bu sırada kendisinden alacaklı olan besici Yağcı ile karşılaştığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun birkaç metre ötesinde meydana gelen olay nedeniyle panik yaşanırken, olaya karışan kişiler çıkan arbede sonrası polis ekiplerince yakalandı. Olaya karışan Ergül Er'in 2009 yılındaki yerel seçimlerde CHP'den Akyurt belediye başkan adayı, kardeşi Salih Er'in de yine aynı partiden Çubuk Belediye başkan adayı oldukları öğrenildi.

HABER: Ezelhan ÜSTÜNKAYA/ANKARA-BUGÜN

Etiketler :