Kılık kıyafet dayatması çağdışıdır

Kılık kıyafet dayatması çağdışıdır

Son günlerin tartışmalı konusu olan “Başörtü özgürlüğü” konusunda bir açıklama da Memur Dernekleri Federasyonu’ndan geldi.

Son günlerin tartışmalı konusu olan “Başörtü özgürlüğü” konusunda bir açıklama da Memur Dernekleri Federasyonu’ndan geldi.  Memur-Der Genel Başkanı Cengiz Özbay, pozitif hukuk açısından değerlendirildiğinde başörtüsü yasağının temelsiz olduğunu söyledi.

Hiçbir ayrımcılığın hukuki gerekçesinin olamayacağını belirten Özbay, başörtüsü yasağının kaldırılması yolunda atılan adımların engellenmesini “çağ dışı” olarak değerlendirdi. Yıllardır derin soğutucuda bekletilen sorunun halk nezdinde çözüldüğünü vurgulayan Özbay, “Ahlaki ve hukuki dayanağı olmayan, tamamen keyfiliğe dayanan zulmü sürdürme gayreti kadınlara yönelik en büyük ayrımcılıktır. Başını örten hanımlara yönelik yıllardır uygulanan ayrımcılık hukuk devleti ilkesine aykırıdır. İnsan haklarına aykırı olan ‘kılık kıyafet dayatması artık son bulmalıdır” dedi.

Pozitif hukuk açısından değerlendirildiğinde başörtüsü yasağının temelsiz olduğunun altını çizen Özbay, “Anayasada yer alan maddelere göre, Türkiye Cumhuriyeti insan haklarına saygılı bir devlettir ve insan hakları üzerine kurulmuştur.  Herkes doğal temel haklara ve özgürlüklere sahiptir, din ve inanç özgürlüğü garanti altına alınmıştır.  O zaman her yetişkin insan kamu güvenliği ve genel ahlak gibi zorunluluklar dışında kıyafetini seçmekte özgürdür. Buna saygı duymak her bireyin görevidir. Başka anlamlar yükleyip, evrensel ilkeleri hiçe sayıp ideolojik takıntılarla hareket etmek kabul edilemez bir durumdur” diye konuştu.

Etiketler :