Kim kimi sıkıştırıyor?

Kim kimi sıkıştırıyor?

BM askerlerin soruşturulmaması için "gizli anlaşma yok" dedi, İsrail çekilme tehdidinde bulundu.

Birleşmiş Milletler tarafından Mavi Marmara saldırısını soruşturmak için kurulan panelin, İsrail askerlerini sorgulayıp sorgulamayacağı tartışma konusu oldu. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, askerlerin soruşturulması durumunda soruşturmadan çekilecekleri tehdidinde bulunurken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ise askerlerin soruşturulmamasına yönelik "perde arkasında bir anlaşma olmadığını" söyledi.

İsrailli yetkiler dün BM soruşturmasına şartlı olarak katıldıklarını ve bu şartın soruşturmada İsrailli askerlerin ifadelerinin değil, İsrail ordusu tarafından yapılan soruşturmanın temel alınması olduğunu belirtmişlerdi.

Ancak BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, New York'ta düzenlediği bir basın toplantısında askerlerin ifadelerinin alınmaması için bir anlaşma olup olmadığının sorulması üzerine "Perde arkasında böyle bir anlaşma yok." dedi. Kurulan panelin Türk ve İsrailli soruşturma heyetleri ile birlikte çalışacağını kaydeden BM Genel Sekreteri, "Bunun ötesinde ne gerekliyse bunu kendileri tartışmaları gerekecek. Ulusal hükümetleri ile yakın bir işbirliği çerçevesinde kendi adımlarını atabilirler." diye konuştu. Ban Ki -Moon ayrıca "Başta bu benzeri olmayan panelin benim girişimimle sorumlunun bulunması amacıyla kurulduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu sadece gerçeklerin ve yaşananların ortaya çıkarılmasında değil gelecekte bu tür trajik olayların yaşandığını görmemek için çok önemli olacak." dedi.

Ban Ki-Moon'un bu ifadeleri üzerine de İsrail Başbakanı Netanyahu'nun sözcülüğü "Başbakan Netanyahu, İsrail, İsrail askerlerini sorgulamak isteyen hiç bir kurulla işbirliği yapmayacak, böyle bir kurulda yer almayacaktır" şeklinde yazılı bir açıklama yaptı.

İsrail'in, Mavi Marmara baskını için BM'nin kurduğu soruşturma paneline katılması, BM soruşturmalarını boykot politikasında bir değişiklik olduğunu gösteriyor. Ancak yaşanan son baskın, dünya kamuoyunun dikkatini Gazze ablukasına çektiği ve Türkiye sert tepki gösterdiği için, İsrail'in panele katılmaktan başka seçeneği kalmamıştı.

Etiketler :