Kimlik bilgilerinden akrabaya ulaşılıyor

Kimlik bilgilerinden akrabaya ulaşılıyor

Algoritmik düzeni ortaya çıkaran HaBertaraf.com, şimdi de "kan bağı" gerçeğini açıkladı...

70 milyonun kimlik bilgilerinin bir çete tarafından ele geçirilmesinin ardından T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kimlik numaralarında bir algoritma söz konusu olmadığını ileri sürmüş, HaBertaraf.com ise tüm kimlik bilgilerinin bir algoritmik düzen içinde olduğunu kanıtlamıştı. Bir kimlik bilgisinden kan bağı bulunan tüm diğer kimlik bilgilerine ulaşılacağına dair yayınladığımız haberi yalanlayan İçişleri Bakanlığı, algoritmayı kabul ederek HaBertaraf'ı doğrulamış, T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünü ise yalanlamıştı. Ancak haberin "kan bağı" bölümünü reddeden İçişleri Bakanlığı da yalanlanmaya mahkûm oldu.

HaBertaraf teknik ekibiyle birlikte önce kimlik numaraları üzerindeki algoritmanın sağlamasını yapan TİEV İnternet Birliği Komisyonu, bir kimlik numarasından yola çıkarak tüm kan bağı bulunan kişilerin kimlik bilgilerine ulaşarak, İçişleri Bakanlığının açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.

Amaçlarının devlete zarar vermek değil, görecek zararın önüne geçmek olduğunun altını çizen TİEV İnternet Birliği Komisyonu Başkanı Hakan Topuzoğlu, HaBertaraf.com'a yaptığı açıklamada "Sayın İçişleri Bakanımız Beşir Atalay yahut görevlendireceği bir komisyon eşliğinde hem algoritmik düzeni hem de bir kimlik numarasından, kan bağı bulunan diğer tüm kimlik numaralarına nasıl ulaştığımızı gösterelim. Gerekli önlemi alsınlar. İstismara neden olmaması için sisteme ilişkin tam bilgi veremediğimizden bu açık çağrıyı yapıyoruz. İstismar söz konusu olmayacağına inansaydık, HaBertaraf.com üzerinden T.C. Kimlik sistemini yayınlardık ve herkes ikna olurdu. İçişleri Bakanlığının da bu manada bize özür borcu vardır. Hacker gözüyle baktığımızda devletin bazı kurumlarının internet sitelerinin acilen düzenlenmeye ihtiyacının olduğunu görmekteyiz. Hatta şunu açık ifade edebilirim ki, devletin bu kurumlarının resmi internet siteleri, tüm kimlik bilgilerine ulaşmada çeteler için büyük bir fırsat niteliğindedir." dedi.

Kendi şahsi kimlik numarası ve HaBertaraf.com çalışanlarının tamamının kimlik numaralarından akrabalarına ulaşan Topuz, "Sayın Bakanımız kimlik numarasını versin, tüm akrabalarını -tıpkı sizler de olduğu gibi- birkaç dakika içinde bulalım" şeklinde konuştu.

habertaraf.com

Etiketler :