Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Çin Başbakanı Li ile görüştü

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Çin Başbakanı Li ile görüştü

Çin'in başkenti Pekin'de temaslarını sürdüren Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Çin Başbakanı Li Çiang ile bir araya geldi.Kırgızistan...

BİŞKEK (AA) - Çin'in başkenti Pekin'de temaslarını sürdüren Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Çin Başbakanı Li Çiang ile bir araya geldi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Caparov'un, Çin Başbakanı Li ile Kırgızistan ve Çin arasında ikili ve çok taraflı işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.

Kırgız-Çin ilişkilerinin en üst düzeyde olduğunu vurgulayan Caparov, dün Şian'da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, siyasi, güvenlik, ticari, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesi ile uluslararası arenada etkileşim konusunda önemli anlaşmalara varıldığını anımsattı.

Caparov, Kırgız-Çin ilişkilerinin kapsamlı bir stratejik ortaklık seviyesine ulaştığına dikkati çekerek "Ülkelerimiz arasında siyasi anlaşmazlıklar veya çözülmemiş sorunlar yoktur. Devletlerimiz hayati konularda birbirine destek veriyor." dedi.

Çin devlet ve özel teşebbüslerini Kırgızistan'da iş yapmaya, ortak ekonomik ve yatırım projeleri uygulamaya davet eden Caparov, Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolunun inşasının bugün için büyük ve önemli bir Kırgız-Çin ortak projesi olduğunun altını çizdi.

Caparov, Kırgız-Çin sınırındaki Torugart ve İrkeştam gümrük kontrol noktalarının faaliyetlerinin 7/24 esasına göre uygun hale getirilmesini teklif ederken, e-ticaret projeleri ve dijital finansal teknolojilerin uygulanması konularında işbirliğinin önemine işaret etti.

- Kırgızistan, Çinli turistlere önerilen ülkeler listesinde yer alıyor

Başbakan Li de Çinli turistlere ziyaret etmesi önerilen ülkeler listesinde Kırgızistan'ın da yer aldığını bildirdi.

Kırgız dostlarla birlikte iki ülke arasında varılan önemli anlaşmaları hayata geçirmeye hazır olduklarını belirten Li, Çin'in her zaman Kırgızistan'ın güvenilir bir ortağı olacağını vurguladı.

Li, Çin'in, bölgesel kalkınmada işbirliğini genişletmeyi, kontrol noktalarında altyapıyı iyileştirmeyi, rüzgar ve hidroelektrik ve diğer karşılıklı yarar sağlayan projeleri desteklediğini anlattı.

Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolu inşaat projesinin önemine değinen Li, "Çin'in büyük bir pazarı var ve Kırgızistan'a açıktır. Ayrıca, Kırgızistan'dan yüksek kaliteli tarım ürünleri ithal etmeye ilgi gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

Li, Çin tarafının, Kırgızistan'a 2026'ya kadar Ulusal Kalkınma Programı'nın uygulamasında yardımcı olmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.