Kırgızistan Yine Karıştı

Kırgızistan Yine Karıştı

Kırgızistan'ın güneyindeki Oş kentinde, gece Kırgız ve Özbek gençler arasında çıkan kavganın çatışmaya dönüşmesi üzerine 12 kişi hayatını kaybetti.

Nezir Aliyev - Kırgızistan'ın güneyindeki Oş kentinde, gece Kırgız ve Özbek gençler arasında çıkan kavganın çatışmaya dönüşmesi üzerine 12 kişi hayatını kaybetti.

Kırgızistan'daki Geçici Hükümet Sözcüsü Ferid Niyazov, ''Hükümetin Oş'daki karışıklık nedeniyle olağanüstü hal ilan etme kararı aldığını,sorunun çözülmesi için bunun gerekli olduğunu'' söyledi.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, olaylarda 12 kişinin öldüğü, 126 kişinin yaralandığı bildirilirken, İçişleri Bakanlığı Basın merkezi, polisin Oş kentinde durumu kontrol altına tuttuğunu ve gece çıkan olaylarda 5 kişinin tutuklandığını açıkladı.
Yerel Keremet televizyonunun yetkilisi Batır Mamatjanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oş'ta durumun polisin kontrolünde olduğunu ve kenti 6 helikopterin havadan izlediğini söyledi.

Bir görgü tanığı AA muhabirine yaşananlarla ilgili olarak telefonda şunları anlattı:
''Bugün şehir çok sakindi. Akşam saatlerinde bir grup ortalığı karıştırmak istemiş. Polis ve askerler şehrin meydanında konser salonu önünde ve Süleyman Dağı yakınlarında toplanan kalabalıklara müdahale etti. Biz o sırada müstakil bir evdeydik. Yaklaşık iki saat süreyle silah sesleri duyduk. Galiba polis havaya ateş etti. Kalabalığı uyardı. Daha sonra çok sayıda genç evimizin önünden öksürerek kaçmaya çalıştı, sanırım polisler gaz bombası da kullandı."

Başka görgü tanıkları da kentte iki banka, devlet konser salonu, eczane, Özbek Dramaturg Tiyatrosu, dükkanlar, Oş Devlet televizyonu kurumuna ait giriş katı, Alay Oteli ile bazı kafelerin hala yandığını anlattı.
Polisin, kentte meydana giden sokakları trafiğe kapattığı, pazarların, okulların ve kreşlerin bugün açılmadığı, halk otobüslerinin çalışmadığı kaydedildi.

Bu arada hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, halkı, provokasyonlara karşı uyardı.
27 Haziranda yapılacak referandumla 1,5 yıl süreyle devlet başkanlığı yetkileri verilecek olan Otunbayeva, halkın itidalli davranması ve tahriklere kapılmamasını istedi.

Oş kentinde ve Karasu ilçesinde gençler arasında çıkan küçük bir kavganın büyümesi sonucu insanların hayatını kaybettiğini ifade eden Otunbayeva, olaylarda 10 otomobilin, devlet ve kamu binalarının yakıldığını, devlet konser salonunu ateşe vermeye çalışan 5 kişinin tutuklandığını belirtti. Oş eyaletinde olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini anımsatan Otunbayeva, güvenlik güçlerinden ülke genelinde her türlü yasa dışı olaya müdahale etmelerini istedi. AA

Etiketler :