Kırgızistan'a yardım eli

Kırgızistan'a yardım eli

Türkiye kardeş ülke Kırgızistan'a yardım için 21 milyon değerinde hibe yaptı.

Kırgızistan'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırgızistan Devlet Başkanı Roza Otunbayeva'ın tarafında kabul edilmesinnin ardından Başkan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev ile bir araya geldi. İkilinin özel görüşmesinin ardından yapılan ortak açıklamada, Türkiye'nin Kırgızistan'a 10 milyon dolar değerinde parasal, 11 milyon dolar değerinde ise Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) aracılığı yürütülecek program çerçevesinde maddi yardımda bulunulacağı aktarıldı.

 

TÜRKİYE KIRGIZİSTAN'IN GÜNEYİNİ İNŞA EDECEK

 

Atambayev-Davutoğlu görüşmesinde karşılıklı fikir alışverişi ve iki ülke arasında tarihten bugüne gelen samimi ilişkilerin üst düzeyde bulunulduğu vurgulandı. Atambayev, Kırgızistan'ın zor gününde el uzatan Türkiye'ye minnettar olduğunu belirtti. "Dost kara günde belli olur" ifadesini kullanan Atambayev, "Gerçek ilişkileri yeniden canlandıracağız." şeklinde konuştu. Ülkenin güneyinde yaşanan etnik çatışmanın farklı güçler tarafından ortaya çıkartıldığını anlatan Atambayev, "Kardeşçe Türk Birliği içinde yaşamaya devam edeceğiz." dedi.

 

Ahmet Davutoğlu konuşmasında Kırgızistan'ın yeni yönetimi ile demokraside ve kalkınma alanında atılımların gerçekleştireceğine inandığını aktardı. Davutoğlu, Türkiye tarafından yapılan hibe çerçevesinde 10 milyon doların parasal olarak aktarılacağını ve diğer kalan kısmının ise (11 milyon dolar) ülkenin güney bölgesinde yaşanan olayda yakılıp yıkılanları yeniden inşaat edilmesi için kullanılacağını aktardı. TİKA aracılığı ile program halinde gerçekleştirilecek programdan yardımın ağırlıklı olarak inşaat malzemesi olarak verileceği kaydedildi.

 

Davutoğlu Türkiye halkının her zaman kardeş ülkelerinin arakasında olduğunu belirterek, Türk soylarının birlikte yaşamak arzusunun daha da arttırılması gerektiğine vurgu yaptı. Kırgız, Kazak, Özbek ve diğer Türk soylarından dağılan milletlerin kökünün bir olduğunu işaret eden Davutoğlu, tatsız olayların bir daha yaşanılmaması gerektiğini arzu etti.

 

Görüşmenin ardından ortak açıklama yapan Davutoğlu-Atambayev, yapılacak hibenin en kısa zamanında Kırgızistan'ın Maliye Bakanlığına aktarılacağını, kalan kısmının güney bölgedeki inşaat çalışmalarının ise yapılandırılması için kullanılacağı tekrarlandı. Davutoğlu evsiz kalan vatandaşların yıl sonuna kadar yeni evlerine kavuşacağını belirtti.

 

Davutoğlu ve Atambayev görüşme sonunda anlaşmaya varılan ortak protokole imza attı. Kırgızistan'ın ekonomik durumunun kötü olduğunu işaret eden Atambayev, önceki yıllarda Türkiye'nin Eksim Bank aracılığı ile verilen 50 milyon dolarlık borcun da silinmesi talebinde bulundu.

 

Davutoğlu, Kırgız mevkidaşı Ruslan Kazakbayev ile de bir araya gelerek ülkelerin dış politikasındaki ilişkileri ele aldı.

 

Davutoğlu, temasları çerçevesinden Kırgızistan'da faaliyet gösteren Türk işadamları ile bir araya gelecek. Bişkek'teki resmi temaslarını tamamlayan Davutoğlu geldiği özel uçakla bu akşam yurda dönecek.

 

 

Etiketler :