Kırgızistan'da iç karışıklık

Kırgızistan'da iç karışıklık

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te polis ile muhalif göstericiler arasında çıkan olaylar sürüyor.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te polis ile muhalif göstericiler arasında çıkan olaylar sürüyor. Talas ve Narın kentlerinde de olaylar var. Bişkek'te en az 9 kişi öldü, onlarca yaralı var. Ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te polis ile muhalif göstericiler arasında çıkan olaylar sürüyor. Polisin, göz yaşartıcı bombanın yanı sıra plastik mermi kullandığı çatışmalarda ölü sayısının en az 9 olduğu belirtiliyor, ancak resmi kaynaklar ölü sayısını doğrulamıyor.

Olaylarda en az 10 kişinin ise yaralandığı kaydedildi.

Bu arada Devlet Başkanlığı binasının önünde başlayan çatışmanın yayıldığı görülüyor. Göstericilerden büyük bir grubun devlet televizyonunun binasını işgal etmek üzere harekete geçtiği belirtildi.

Öte yandan Kırgızistan meclisinin tavsiyesi doğrultusunda ülkede olağanüstü hal ilan edildiği bildirildi.

ULUSLARARASI HABER AJANSLARINA GÖRE OLAYLARDA ÖLENLER VAR

 Uluslararası haber ajansları, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Devlet Başkanlığı binasının önünde polis ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmada ölülerin olduğunu bildirdi.

Bölgede görev yapan muhabirlerine dayandırdıkları haberlerde AP, polisin göstericilere ateş açması sonucu 4 kişinin öldüğünü belirtirken, Reuters ise olaylarda 5 kişinin öldüğünü duyurdu.

BAŞKENTTE PANİK... GÖSTERİCİLER POLİSLERİN ARAÇLARINA VE SİLAHLARINA EL KOYDU

Kırgızistan'da, çok sayıda muhalif politikacının tutuklanmasının ardından başkent Bişkek'te Devlet Başkanlığı binasının önünde polis ile muhalif göstericiler arasında çatışma çıktı.

Başkanlık binasının önünde bir aracı ateşe veren göstericiler, polislerin araçlarına ve silahlarına el koydu. Paniğin hakim olduğu başkentte halk dükkanları boşaltıyor, trafik, olay bölgesi civarında kilitlendi.

Devlet Başkanlığı binası önünde polisin müdahale ettiği binlerce gösterici, sopa ve şişelerle karşılık veriyor.  Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı bomba ve plastik mermi kullanıyor. Ayrıca silah sesleri duyuluyor.

Muhalefet, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in istifa etmesini istiyor, yolsuzluğun üzerine gitme ve üst düzey mevkilerdeki akrabaların kovulması gibi talepleri yerine getirilmezse protestolara devam etme tehdidinde bulunuyor.

TÜRK DİPLOMATLARA GÖRE, GENEL BİR ASAYİŞSİZLİK DURUMU BU AŞAMADA YOK, TÜRK VATANDAŞLARI GÜVENDE

Kırgızistan'daki çatışmaların bu aşamada güvenlik güçlerinin kontrolü altında olduğu ve genel bir asayişsizlik durumu bulunmadığı bildirildi.

AA muhabirinin Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Kırgızistan'da şu anda önce ülkenin kuzeyinde başlayan bugün de başkent Bişkek'e sıçrayan halk hareketi benzeri bir durum bulunuyor.

Diplomatik kaynaklar, bu aşamada durumun güvenlik güçlerinin kontrolü altında göründüğüne, ancak Kırgızistan'ın her ihtimale açık bir ülke olduğuna dikkati çekerek, durumu hassasiyetle takip ettiklerini kaydettiler.

Edinilen bilgiye göre, şu ana kadar genel bir asayişsizlik durumu ya da yağmalama, gasp veya saldırı gibi asayiş olayları bulunmuyor. Bu çerçevede ülkedeki Türk vatandaşları için de bu aşamada herhangi bir tehlike ya da olumsuzluk bulunmadığı, ancak olayların ciddiyetle takip edildiği de belirtildi.

GÖSTERİCİLER BAŞKENT BİŞKEK VE NARIN KENTİNDE DE TOPLANDI

Kırgızistan'ın Talas kentinden sonra bugün başkent Bişkek ve Narın kentinde de toplanan muhalefet yanlılarına, polis müdahale ediyor.

Bişkek'te, Sosyal Demokrat Partisi (SDP) binası önünde sabah saatlerinde toplanmaya başlayan göstericileri polis göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı, eylemcilerden bazılarını gözaltına aldı.

Narın kentinde ise, 3 binden fazla muhalefet temsilcisi eyalet valiliği binası önünde toplandı. Narın'da binaya girmeye çalışan göstericileri polis engelliyor.

Başbakan Daniyar Üsenov bugün mecliste yaptığı konuşmada, "Talas kentinin ardından Narın'da da göstericilerin devlet binalarına girmeye çalıştığını" belirtti.

TALAS BELEDİYESİ İŞGAL EDİLDİ

Kırgızistan'da muhalefetin dün başlattığı gösteriler büyüyor.

Göstericiler bugün Talas eyalet valiliği binasının ardından belediye binasını da işgal etti. Kentte yaklaşık 7 bin gösterici emniyet binasını ele geçirmeye çalışıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, başkent Bişkek'te de Sosyal Demokrat Parti binasının önünde silah sesleri duyuluyor. Otomobillerin ateşe verildiği bildirildi.

Narın'da da göstericilerin eyalet binasını işgal ettiği haberleri geldi.

TALAS'TA GÖSTERİCİLER GECE YARISI PLASTİK MERMİLER VE GÖZ YAŞARTICI GAZLA DAĞITILDI

İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev, düzenlediği basın toplantısında, muhalefetin toplantı ve gösterilerinin yasa dışı olduğunu belirterek, halka muhalefetin gösterilerine ve kurultaylarına katılmama çağrısı yaptı.

Kongantiyev, Talas kentinde durumun kontrol altına alındığını, ancak valilik binasının ve polis karakolunun çok zarar gördüğünü, temizlik çalışmalarının başladığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, dün akşam ve gece yarısı 80'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi. Yaralıların arasında 35 polisin olduğunu ifade eden yetkililer, 5 kişinin durumunun ağır olduğunu belirtti.

Bu arada, ülkede dünden beri internet hizmeti verilmiyor. Talas kentiyle telefon bağlantısı sağlanamıyor. Yerel haber ajansları da olaylarla ilgili haberlere çok fazla yer vermiyor.

Talas kentindeki durumun gergin olduğu, kentin ana meydanında binlerce göstericinin bulunduğu belirtiliyor.

-BAŞBAKAN ÜSENOV

Başbakan Daniyar Üsenov, bugün düzenlediği basın toplantısında, göstericilerin, yaralıların başkente taşınması için kullanılmak üzere kente inen helikopterleri ele geçirmek istediğini kaydetti. Üsenov, dört helikopterin 80'den fazla yaralıyla sis ve yağmura rağmen Bişkek'e gelebildiğini bildirdi.

Ülkede muhalefet, Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in istifa etmesini istiyor ve yolsuzluğun üzerine gitme ve üst düzey mevkilerdeki akrabaların kovulması gibi talepleri yerine getirilmezse protestolara devam etme tehdidinde bulunuyor.

Etiketler :