Kırgızistan'da neler oluyor?

Kırgızistan'da neler oluyor?

Ülkede yaşanan isyanın ve çatışmaların ardından yapılacak ilk seçim sonrası için karamsar öngörüler var

Kırgızistan 10 Ekim'de yapılacak meclis seçimlerine hazırlanırken, seçim sonuçları ve sonrası üzerine yorumlar, özellikle Rus medyasından eksik olmuyor.

Özellikle, güneyde yaşanan iç çatışmanın ve Kırgız-Özbek etnik geriliminin etkisiyle, en fazla dile getirilen senaryo ise, ülkenin bölünme tehlikesi..

Seçime katılacak olan partilerin ayrı ayrı bölgeleri temsil ettiğine ve diğer bölgelerden destek alamadığına dikkat çeken analistler, seçim sonunda fiili olarak Kırgızistan'da bir bölünme yaşanacağını savunuyor.

"İKİ SAAT SONRASI TAHMİN EDİLEMİYOR"

Rus Nezavisimaya Gazeta, daha şimdiden meclis seçimlerinin sonucunun iptal edileceğine dair yorumlar yapılmaya başlandığını da öne sürdü. Böyle bir durumda Roza Otunbayeva'nın konumunu daha da güçlendireceğini savunan gazete, Kırgızistan eski meclis başkanı Prof. Dr. Zaynidin Kurmanov'un "iki saat sonra ülkede ne yaşanabileceğini kimse tahmin edemiyor" sözlerine yer verdi. Gazeteye konuşan Kurmanov, şu anda siyasette tiyatro oyununa benzer oyun durum yaşandığını, bu oyunun trajedi ya da komediye dönüşme ihtimalinin eşit olduğunu söyledi.

Kırgız meclis seçimlerine 29 partiden 3 bin 500 aday 120 sandalye için yarışacak. Adaylar arasında sekreter, öğrenci, temizlikçi ve emeklililer gibi sıradan Kırgız vatandaşlarının bulunduğu, siyasilerin ise azınlıkta olduğu belirtiliyor. Ayrıca adayların yüzde 27'si işsizlerden oluşuyor, bazılarının aleyhinde ise çeşitli suçlamalarla açılan soruşturmalar devam ediyor. Bir zamanlar Askar Akayev ve Kumanbek Bakiyev'i aile iktidarı kurmakla eleştiren şimdiki geçici hükümet üyelerinin, şimdilerde akrabalarını yönetime getirmek için çaba sarfettiği de iddialar arasında..

SEÇİM BARAJI VE İKİ İHTİMAL

Seçime katılan partilerin önündeki yüzde 5'lik ülke barajı ve yüzde 0.5'lik bölge barajı, özellikle küçük partilerin meclise girmesini engelleyecek gibi görülüyor. Kırgız seçimleri sekiz bölge ve başkent Bişkek'te gerçekleşecek.

Siyasi uzmanlara göre, lider partiler dahi bölge barajını aşmakta zorlanabilir. Özellikle güney ve kuzey bölgelerinde faaliyet gösteren bazı partilerin, 'rakip bölgelerde' neredeyse hiç desteğinin olmaması, fiili bölünme iddialarının en temel gerekçesi...

Yapılan seçim tahminlerinde ise muhtemel iki sonuç üzerinde duruluyor: Şimdiye kadar siyasi arenada bulunmayan ve isimleri yolsuzluğa karışmayan partilerin seçimi kazanma şansı ve meclise bir çok partinin girmesiyle tek başına hükümet kurulacak kadar çoğunluğun elde edilememesi, dolayısıyla siyasi kriz... İlk tahmini yapanlar, geçici hükümetin 'isimsiz' partileri engellemek için çaba göstereceğini ve neticede ülkede silahlı çatışmalara varan gerginliklerin yaşanabileceğini iddia ediyor. İkinci tahmini yapanlar ise, hükümet krizinin Otunbayeva'nın liderliğine yarayacağını, konumunu daha da kuvvetlendireceğini savunuyor.

Dünya Bülteni

Etiketler :