Kırgizistan'da tansiyon yükseliyor

Kırgizistan'da tansiyon yükseliyor

Celalabad'ta yine silahlar konuştu. Devrik lider Bakiyev için çıkartılan ayaklanma yine kanlı bastırıldı.

Kırgızistan'da Celalabad kent meydanında devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in ve geçici hükümetin taraftarları arasında silahlı çatışma çıktı. Çatışmada 1 kişi öldü, 37 kişi de yaralandı. Oş eyaletindeki durum ise tamamen kontrol altına alındı.

Kırgızistan'da geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, meclis binasında düzenlenen basın toplantısında, devrik lideri Kurmanbek Bakiyev yanlılarınca dün işgal edilen Oş'taki valilik binasından işgalcileri uzaklaştırdıklarını açıkladı.

Oş kentinde durumu kontrol altına aldıklarını, geçici hükümet tarafından atanan Vali Sooronbay Ceenbekov'un görevinin başına döndüğünü belirten Otunbayeva, valilik binasının askerler tarafından koruma altına alındığını, bina etrafındaki yolların trafiğe kapatıldığını söyledi.

Otunbayeva, Batken eyaletinde de yeni atanan valinin durumu kontrol altında tuttuğunu bildirdi.

Calalabad'daki çatışmalar sürüyor

Kırgızisyan'ın Calalabad eyaletinde Suzak ilçesi Teyyit köyünde devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in akrabalarına ait 5 evin ateşe verildiği bildirildi.
Akipress Haber Ajansı'nın haberinde, devrik lider Bakiyev'in baba evinin bulunduğu ve akrabalarının yaşadığı Teyyit köyünde 5 evin ateşe verildiği belirtildi.

"24.KG"'nin haberinde de Bakiyev'in babasına ait evin de ateşe verildiği, ayrıca, köylülerin evlerinin zarar görmediği kaydedildi.

Calalabad kentinde bugün devrik iktidarın taraftarlarıyla geçici hükümetin yanlıları arasında çıkan çatışmada, 1 kişi ölmüş, yaklaşık 50 kişi yaralanmıştı.

Bakiyev cephesinden önemli tutuklama

Devrik lider Bakiyev'in taraftarlarını örgütlediği belirtilen eski Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Üsen Sıdıkov da tutuklandı.

Devlet televizyonu, Yeni Kırgızistan Partisinin Başkanı da olan Sıdıkov'un Oş eyaletine bağlı Nooken ilçesinde tutuklandığını duyurdu.

Yerel televizyon kanallarında, Sıdıkov'a ait olduğu kaydedilen, Bakiyev taraftarlarının işgaller için teşvik edildiği telefon konuşmalar ıyayımlanmıştı. Haberlere göre, Sıdıkov, ülkenin güneyinde etkili Bakiyev taraftarları liderlerini telefonla arayarak, Oş kentinde bulunan Savunma Bakanı İsmail İsakov ve geçici hükümetin yargı konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı AzimbekBeknazarov'un rehin alınması talimatını verdi.

Geçici hükümet acil toplantı kararı aldı

Bu arada geçici hükümetin acil olağanüstü toplanacağı bildirildi. Geçici hükümetten yapılan açıklamada, bakanlar kurulu üyelerinin Başbakan Roza Otunbayeva'nın başkanlığında mecliste toplanacağı belirtildi.

Kırgızistan'da 7 Nisanda güvenlik güçleri ile muhalif göstericilerarasında çıkan çatışmanın ardından iktidara gelen muhalif liderler, bu olayları "Bakiyev ve taraftarlarının iktidara dönmek için son şanslarını kullandıkları"şeklinde değerlendiriyor

Etiketler :