Kırılmayan Faylar Korkutuyor

Kırılmayan Faylar Korkutuyor

Elazığ depremi sonrası gözler Türkiye’deki riskli bölgelere çevrildi. Araştırmalara göre uzun zamandır kırılmayan faylar nedeniyle 25 nokta alarm veriyor.

Elazığ’da yaşanan 6.0 şiddetindeki depremin ayak seslerinin, bir ay öncesinden kendisini belli ettiği iddiaları üzerine, Türkiye’de deprem riski taşıyan bölgeler yeniden gündeme geldi. Deprem alanlarını, büyüklüklerini ve zaman aralıklarını tablo halinde inceleyen İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye’de fay kırıklarının bulunduğu 25 noktaya dikkat çekti.

KÜÇÜK DEPREMLER DE ÖNEMLİ

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre, Elazığ depreminin bir ayı aşkın zamandır gerçekleşen küçük depremler sayesinde öngörülebildiğine işaret eden Prof. Dr. Ercan, “Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu unutulmamalı. Haritada işaretlediğimiz noktalarda tarihte büyük depremler yaşandı. Anadolu saatli bomba gibi. Mutlaka yapı kalitesinin yükseltilmesi gerekiyor” diye konuştu.

10 YILDA DA OLABİLİR 250 YILDA DA

Prof. Dr. Ercan’ın araştırmalarına göre; fay kırıklarında 10 ila 250 yıl arasında depremler meydana geliyor. Beklenen depremlerin en küçüğü 6.9, en büyüğü ise 8.0 şiddetinde. Çankırı-Kastamonu Kuzey Anadolu Kırığı, Amasya-Tokat- KAF ve Ezine Kırıkları, Erzincan-Tunceli Kuzey Anadolu Kırığı’nda yaşanması muhtemel deprem, 8.0 şiddetinde. Ancak Marmara için de tehlike geçmiş değil.30 ila 100 yıl arasında deprem üretme aralığına sahip bölgede beklenen en büyük depremin şiddeti 7.6. Prof. Dr. Ahmet Ercan deprem uyarısında bulunduğu fayları haritadaki gibi sıraladı. STAR

Etiketler :