Kırklareli'nin ünlü şairlerinden Alaeddin İkican Berkay Çakıbey'e konuştu

Kırklareli'nin ünlü şairlerinden Alaeddin İkican Berkay Çakıbey'e konuştu

Kırklareli'nin ünlü şairlerinden Alaeddin İkican ile site editörümüz Berkay Çakıbey'in yaptığı röportaj.

Berkay Çakıbey'in haberi. www.habername.com 

Kırklareli'nin ve Türkiye'nin değerli şairlerinden Alaeddin İkican ile site editörümüz Berkay Çakıbey görüştü.

1)Kısaca kendinizden bahseder misiniz? (Nerede, ne zaman doğduğunuz, öğrenim durumunuz, hangi okullarda öğrenim gördüğünüz, mesleğiniz, çalıştığınız kurumun adı, medeni hâliniz vb.) 

 09.10.1959 yılında Kırklareli’nin Yayla Mahallesinde doğdum. Üniversite Lisans mezunuyum. Sırasıyla Kırklareli Tevfik Fikret İlkokulu (5 yıl) Kırklareli Atatürk Lisesi Orta Kısmı (3 yıl) Ayni Okul Lise Kısmı (3 yıl) İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (2. Sınıftan ayrılma) Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi (4 yıl Lisans) okullarında eğitim ve öğrenim gördüm. 37 yıllık memuriyet hayatımın 27 yılı süresince ve halen Kırklareli İl Mahalli İdareler Müdürü olarak görev yapmaktayım. Evli ve 2 kız çocuğu babasıyım. Okumaya, spor yapmaya, tiyatro, sinema ve sosyal etkinliklere karşı sempati duyuyorum. Şiirin yanında makale, öykü ve kitap değerlendirme yorumları yapmaktayım. Kökeni Batı Trakya’dan Drama bölgesinden gelmektedir.

2)Niçin yazıyorsunuz?

Yazmak özel bir duygudur. Ancak paylaşıldıkça zenginliği artıyor. Bunu özellikle toplumla paylaşmaya başladığım 1998 yılından sonra çok daha iyi anladım. Daha önce yazdıklarım sadece benim tarafımdan biliniyordu ve bu yazdıklarım toplum açısından zayi idi. Paylaşmaya başladıktan sonra toplumun takdirini kazandıkça yazdıklarım zenginleşti. Daha çok teşvik oldum. Bu gün için düşünce ve duygularımın yazdıklarımın paylaşılmasının verdiği haz ve mutluluğu yaşamak amacıyla yazıyorum. Düşünce mesaj ve duygularımı paylaşarak topluma iletme fırsatı buluyorum. Biliyorsunuz bir veciz söz vardır “Marifet iltifata tabidir. İltifatsız marifet zayiidir. Marifetin iltifat görmesi içinde paylaşılması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle kültürel birikimimin bizden sonraki nesiller tarafından değerlendirilmesi amacıyla yazıyorum.

3)Hangi konularda ve ne tür yazılar yazıyorsunuz?

                  Edebiyat ve şiir bilgisi ışığında birçok şiir türünü denedim Sonuçta epik, lirik, didaktik, duygusal ve sosyal içerikli şiir üzerinde yazmaya karar verdim. Ancak daha çok duygusal şiir türü üzerinde yoğunlaştım. Akrostiş, Aliterasyon, sanatsal göz zevkine hitabeden değişik tarzda şiirler yazmaya çalıştım.

                   Şiirin dışında makale, öykü, anı yazdığım gibi başka şairleri ve şiirlerini yorumlayan yazılarım mevcuttur. Şu anda roman yazma hazırlığım bulunmaktadır.

4)Ne zamandır şiir yazıyorsunuz?

  Şiir yazmaya İlkokul 3. Sınıfta Kırklareli isimli şiirimle birincilik ödülü almakla başlayan şiir yaşamım Lise 2. Sınıfta Kıbrıs şiirimin ulusal bir yarışmada mansiyon ödülü almasıyla artarak devam etti askerlik ve gençlik çağlarında yazdığım şiirlerim hiç kimseyle paylaşmadığım için bana arkadaşlık ediyorlardı. Ta ki 1998 yılında Kırkların Sesi Şairler Grubu ile tanışana kadar ben yazıyordum yazdığımı ben biliyordum 1998 yılında anılan şiir grubu ile tanıştıktan sonra il çapında şiir sevenlere ve halka paylaştığım şiirlerimi Trakya bölgesinde ve ulusal çapta 50 civarında İl, İlçe ve kasabalarda gerçekleştirilen etkinliklerde yorumladım. Son yıllarda Balkanlarda, Azerbaycan, Kıbrıs, Hollanda gibi ülkelerde şiir etkinliklerine katılarak şiirlerim büyük beğeni topladı. Severek yazmaya devam ediyorum.

5)İlk kitabınızı yayımlamayı ne zaman ve nasıl düşündünüz? Bunu gerçekleştirmek sizin hayaliniz miydi?

 1998 yılında şiirlerimi paylaşmaya başladıktan sonra beğeni kazanması üzerine ilk kitabımı çıkarmaya karar verdim. Daha önceleri böyle bir hayalim yoktu desem de, özellikle 1998 yılı benim için dönüm noktası oldu ve o tarihten sonra paylaştığım şiirlerin beğeni alması kitap çıkarma hayalimi güçlendirdi. Bu hayalim ortam da uygun olduğu 2004 yılında gerçekleşerek “Sevgiden Ötesi Yok” isimli kitabımı çıkardım. Aldığım olumlu tepkilerden sonra çok geç kaldığımın farkına vardım. Sanki bir evladım olmuştu. Öyle bir duygu, öyle bir his vardı. Daha sonra yaklaşık üç ya da dört yılda bir kitap çıkarma yoluna gittim.

6)Yazmayı düşündüğünüz kitaplar var mı? Anlatır mısınız?

 Tabii ki var, ancak şimdi şiir kitaplarına ara vererek bir göç hikâyesini anlatan reelden kaynaklı “Özümden Gönlümde Kalan” isimli hikâyenin ismini alacağı öyküler bütünü olarak ya da roman mahiyetinde bir kitap çıkarmayı düşünüyorum. Yine yeni şiirlerimi içerecek başka bir kitap düşünüyorum. Ancak ağırlığı öykü ve roman üzerine vermek istiyorum. Çünkü Özümden gönlümde kalan ismindeki reelden kaynaklı göç hikâyesinde babamın bütün aile fertlerinin Yunanistan’da öldürülmesi üzerine kardeşi ile birlikte çocuk yaşta mübadele sırasında Türkiye’ye maceralı bir şekilde gelmesi ve Soyadı olarak iki kardeş iki can geldikleri için İKİCAN soyadını almalarını içeren hikâyemin Kırklareli ve Trakya Üniversiteleri Balkan Lehçeleri Bölüm Başkanlıklarınca ve Balkan Araştırma Enstitüsü akademisyenleri tarafından beğenilmesi üzerine bunu genişleterek roman olarak kitaba dökmeyi düşünüyorum.

7) En sevdiğiniz yazınız hangisidir?

  Evet bir çok yarışmada ödül aldığım gibi pek çok ulusal ve uluslar arası etkinliklere katıldım.İnsan için mutlu olmak güzel bir şeydir.Bir dörtlüğümde belirttiğim gibi,

Çıplak düşüncelerle daraltma içimi,

Kıvılcımlarla garketme şu yüreğimi,

Mutlu olmak insan için hoşa gitmez mi?

Yaşamın temeli insanları sevmeli

Mutlu olmak için bir şeyden haz duymak gerekir.İşte şiir ile ilgili yaşantımda eserlerimin beğeni toplaması,paylaşılması,ödül alınması kitap gazete ve dergilerde yayınlanması tabii ki eser sahibine haz verir,mutluluk verir. Bu nedenle tüm aldığım ödül ve plaketlerin yüreğimdeki yeri çok farklıdır.Ancak içlerinden biri daha bir ayrıcalık taşıyor ki,Yaşadığım İl Kırklareli’nin sosyal yaşamını ve Karagöz Festivalinin anlatımını içeren konulu Ulusal Şiir Yarışmasında aldığım birincilik ödülünün apayrı bir yeri var. Bu ödülü Belediye Başkanının elinden aldığım zaman ve şiirimi yorumlarken yaşadığım duyguların şiir hayatımda ayrı bir yeri olduğunu söyleyebilirim. Kırklareli’yi bilen ve burada yaşayanların şiiri dinlerken haleti ruhiyelerindeki duyguların keşistiğine tanıklık edebiliyorsunuz.

8)Yazılarınız veya şiirleriniz bugüne kadar nerelerde yayımlandı?

 Şiirlerim Rumeli TV, Tek Rumeli TV, Kanal 59 TV, Trakya Türk TV, Hollanda Deniz TV, Edirne TV (ETV) Polis Radyosu, Ürgüp FM, Serhat FM, Gözde FM, Kırklar TV gibi radyo ve televizyonlarda şiir programlarına katılmak suretiyle, Nazif KARAÇAM tarafından yayınlanan “Kırklareli’ni Geçmişten Geleceğe Taşıyanlar” isimli yaklaşık 700 yıllık bir süre içerisinde Kültür Edebiyat ve Sanat alanında değişik dallarda hizmeti bulunan şahsiyetleri içeren araştırma kitabında “ Kırklareli Şiirini Anadolu’ya Taşıyan Şair” olarak yer aldı. Şiirleri   “Kırklareli Şiirleri” ‘Anadolu Şairleri’ isimli antolojilerde, Geleneksel ve Uluslararası Kapadokya Şiir Şöleni Antolojisi, Türk Dünyası Şairler Antolojisi, Çorlu kültür ve Sanat Derneği Antolojisi,  Kültür Çağlayanı Şiir Antolojisi, Şiir Harmanı Seçkisi, Kırklareli Şairleri Antolojisinde, Soma Şiirleri Antolojisi, Şairler Seçkisi Şiir Antolojisi,  Türk Dünyası Şairler Antolojisi ile 18 ülkeden 564 Şairin yer aldığı Avrasya Şairler Antolojisi, Yeşeren Düşler Antolojisinde, Azerbaycan’da yayınlanan ve Azeri kütüphanelerine dağıtımı yapılan “Türk dünyası Şairleri BUTA Almanax” ında, Yerel ve genel gazeteler ile “Türkiye Sevdası” “Karadeniz Sevdası” Kültür ve Edebiyat dergileri, Sanat ve Edebiyat Pınarı,  Istranca Rüzgârı Şiir Öykü Haber Dergisi, Ozan Ağacı Kültür ve Edebiyat Dergisi, Cep sanat Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi, Sanat ve Edebiyat Pınarı, Kırklareli ve Sağlık Dergisi, Kırklareli İl Özel İdaresi Dergisi, Ortanca Sanat ve Edebiyat Dergisi, Dost, Karınca Kooperatif Kültür Dergisi, Kültür Çağlayanı Eğitim Sanat Edebiyat ve Halkbilim Dergisi, Aşiyan Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi, İLESAM Dergisi, Edebiyatta Yankı Dil Kültür Edebiyat ve Sanat Dergisi, Nişikli Travel kültür Sanat Dergisi, Günebakan Kültür Sanat Dergisi, Kırklar Kültür Sanat Eğitim ve Haber Dergisi,  Emniyet Polis, Avrasya Sanat Edebiyat Dergisi, Kumru Tarih Kültür ve Edebiyat Dergisi, RUMELİ Kültür ve Sanat Dergisinde KUM Kırklareli Fen Lisesi Dergisi gibi kültür ve edebiyat dergilerinde, ayrıca Uluslararası olarak Hollanda, Bulgaristan Azerbaycan gazetelerinde olduğu gibi Ülke çapında Posta, Hürriyet, Yeni İnan, Çoruh’un Doğduğu Yer, Fethiye, Söke Ekspres, Van Gölü Ekspres, Burdur, Burdur’lunun Sesi, Gündem Ankara, Gaziantep Zafer, Belde, Oğuzeli, Sonsöz, Önder, Kent, 24 SAAT, Olay, Van Postası, Hudut, Yeni Gün, Ses, Trakya, Demokrat, Haber Trak, Muratlı Hizmet, Avrupa Yakası, Sesleniş, Tasvir, Yarın, Trakya’nın Sesi, Ekran, Rota, İl çapındaki gazetelerden, Haber Lüleburgaz, Babaeski Gündem, Frekans, Günyüzü, Babaeski Söz, Görünüm, Hür fikir, Kırklareli Bülteni, Burgaz, gazetelerinde benle ilgili haberler ya da şiirlerim yayınlandı.

9)Yeni yazarlara tavsiyeleriniz nelerdir?

 Önce yazacağı konunun tema ve başlangıcını gerçekleştirmeleri gerekir. Asıl zorluk başlamaktadır. Ardından taşlar yerine oturarak yazı meydana çıkar. Yazmak için eğitim ve kültür alt yapısı mutlak olmalıdır. Bunun için de okumalı, okumalı ve daha çok okumalıdır.  Bunun yanında eserdeki karakterleri geniş kapsamlı ince ayrıntısına kadar tasvir etmek okuyucuyu sıkar, bu nedenle ince ayrıntılı tasvirlerden kaçınmak gerektiğini ifade edebilirim. Kaliteli bir eser çıkarabilmek için yeterli kelime zenginliğine sahip olmalı. Bunu sağlayabilmek için de okumak gerekli. Yazar ya da şair olacağım diyerek ne yazar olunur ne de şair; bunları olabilmek için eser çıkarmadan önce yazmak şart, yazmalı, yazmalı ve ortamı geldiğinde bu yazdıklarını eser haline getirerek kitle ile paylaşmalı, kitle yazdıklarında kendini buluyorsa senin yazarlığın ya da şairliğin kitlenin kendisini eserlerinde bulduğu, bütünleştiği orandadır. Bu nedenle yazmaktan korkmamalı, cesaretle yazmalı ve sonunda paylaşarak eserin kalitesini bulmalıdır. En önemlisi de yazdıklarını eser sahibinin kendisi okumalı yorumlamalıdır.

10) Şiir ve öykü yazmak kendiniz için “Keşke” mi yoksa “iyi ki” mi niçin?

“Keşke” çok öncelerden yazdıklarımı paylaşmaya başlamış ve kitap çıkarmış olsaydım, “İyi ki” 1998 yılında bu yana şair ve edebiyatçıların arasına girerek yazdıklarımı paylaşma fırsatı buldum. Benim yazma literatüründe ikisine de yer var.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum