Kırkpınar böyle güreş görmedi -video

Kırkpınar böyle güreş görmedi -video

Edirne'de şampiyonlar kapıştı. Biri dünya suma güreş şampiyonu diğeri de Kırkpınar'ın efsane güreşçisi..

 649. Tarihi Kırkpınar Güreşleri etkinlikleri kapsamında, Kırkpınar'ın efsane güreşçilerinden 52 yaşındaki Ahmet Taşçı ile Dünya Sumo güreş şampiyonu Akina Mine Er meydanı'nda iki ülkenin güreş kurallarına göre kapıştı.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın davetlisi olarak Japonya'dan Edirne'ye gelen Japon Sumo güreşçisi 1.90 boyunda ve 150 kilo ağırlığındaki 20 yaşındaki Akina Mina ile Kırkpınar'ın efsane güreşçilerinden 52 yaşındaki Ahmet Taşçı'nın iki ülkenin tarihi güreşlerinin tanıtılması için gösteri güreşi yapmaları kararlaştırıldı. Bunun üzerine Taşçı, Japon güreşçiye ele ense yapmayı ve peşrev çekmeyi, japon Sumo güreşçisi Mine ise Taşçı'ya 'kutsal hareketlerini' gösterdi. Daha sonra iki güreşçi hazırlıkalarını tamamladı ve cazgırın yaptığı anonsla Er Meydanına çıktı.

KARŞILIKLI JESTLER

Burada Sumo güreşçisi peşver çekti, Taşçı ise sumo güreşçilerini 'kutsal hareket' ismini verdikleri ayak sürtme hareketini yaptı. Daha sonra dünyaca ünlü iki güreşçi davul ve zurna eşliğinde iki ülkenin tarihi güreşlerini hareketleri ile 5 dakika güreşti. Hakem ise 5 dakikalık güreşin ardından karşılaşmayı sona erdirdi ve 'dostluk' kazandı diyerek iki güreşçinin elini de havaya kaldırdı. Ardından ise güreşçiler halkı selamladı.

HER İKİSİ DE MUTLU

Rakibin çok ağır olduğunu belirten Ahmet Taşçı ise, "Gerçekten çok ağırdı ama çok centilmen bir sporcu. Bu temsil ettiğimiz sporunda yapısıdır. Ata sporunun vermiş olduğu terbiye ve ahlakla büyüdüğü için sporcuları da ahlaklı oluyor. Centilmence bir mücadele yaptık. Hakem bizi berabere ayırdı. Ben iki kültürün birleşmesinden dolayı çok memnunum"dedi.

Kırkpınar'a çıkmak ve güreşmek kendisi için bir tecrübe olduğunu belirten sumo güreşçisi Akina Mine ise, "Benim için bir tecrübe oldu. Burada bana bu imkanları sunan herkese teşekkür ederim. Karşılaşma umduğumdan çok daha sert geçti. Ahmet Taşçı'nın yaşından dolayı bu kadar güçlü olacağını sanmıyordum ama yaşına göre oldukça güçlü bir güreşçiydi. Onunla güreşmekten dolayı çok mutluyum" dedi.

 

Etiketler :