Kirli Tezgahlar Kuruluyor

Kirli Tezgahlar Kuruluyor

Anayasa değişikliği sürecinde tırmanan terör olaylarını değerlendiren Adalet Bakanı Ergin “2007 yazında da yüreğimizi yakan benzer şeyler yaşamıştık” dedi

Bugün ikinci tur oylaması başlayacak olan anayasa değişiklik paketinin Türkiye’yi “özel koşulları olan ülke” söyleminden kurtaracağını belirten Adalet Bakanı Sadullah Ergin, değişiklikle Türkiye’de demokrasinin ve hukukun standartlarını yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Son dönemde artan terör saldırılarını hatırlatan Bakan Ergin, “Geçmişte demokratikleşme temel hak ve özgürlükler alanında her adım atıldığında Türkiye’de istemeyen olaylar yaşandı. Anayasa değişiklik paketinin Genel Kurul’da görüşülmesiyle birlikte bunun ipuçları yeniden görülmeye başlandı” dedi.

‘YARGIDA KAST SİSTEMİ VAR’

“Yaşadığımız tecrübeler acılar, bu ülkeyi şimdi daha sağlıklı değerlendirme imkânı sağlıyor diyen Bakan Ergin, HSYK, YARSAV ve yüksek yargıdan gelen eleştirileri anlamanın zor olmadığını söyledi. Ergin sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir kast sitemini çözüyorsunuz. Ve geniş tabanlı bir yargı erki oluşturuyorsunuz. Yargıtay ve Danıştay, HSYK’yı oluşturuyor. HSYK da bu kurumları oluşturuyor. HSYK’da 4 yıl çalışan bir üye tekrar ana görevine dönüyor. Orada kendi seçtiği üyeler tarafından daire başkanlığı genel kurul başkanı, başsavcılık gibi makamlara aday oluyor. Bu devam etsin deniyor.” 

YENİ ŞEMDİNLİLER YAŞANMASIN DİYE

Kürsü hakimleri ile savcılar üzerindeki baskıyı anlatırken Şemdinli Savcısı’nın görevden alınması olayını hatırlatan Bakan Ergin “Ferhat Sarıkaya olayı 2006 yılının başında oldu ama 2010 yılındayız ve süreç içinde hala bunu ne Türkiye’ye ne de dünyaya anlatabildik. Anlatamayız da. Sistem, arıza üretmeye, müdahaleye açık bir yapı. Yaşananlar hâkimleri etkiliyor. Çünkü arkadaşları ceza aldılar, mesleklerinden oldular. Mekanizmanın rehabilite edilmesi gerekiyordu, biz de onu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Etiketler :